САЩ не могат да решат как и до каква степен

...
САЩ не могат да решат как и до каква степен
Коментари Харесай

Русия е въоръжена с ракети мечка, Байдън се страхува от нея

Съединени американски щати не могат да решат по какъв начин и доколко да оказват помощ на Украйна. Байдън не бърза да удовлетвори настояванията на Киев за доставка на оръжие, което провокира рецензии в американските политически кръгове, написа FP. Някои смятат, че той се опасява да не предизвика Русия.

Руската специфична интервенция в Украйна продължава повече от 100 дни. И до момента в който Съединените щати предоставиха толкоз доста военна помощ през това време, че бюджетът за защита на Киев се удвои съвсем два пъти, администрацията на Байдън остава внимателна от провокиране на Русия от боязън от разширение на военните дейности.

Подобна позиция провокира неодобрение измежду мнозина във Вашингтон и в Източна Европа.

Дори когато президентът Джо Байдън взе решение предходната седмица да разположи реактивни системи за залпов огън (HIMARS) в Украйна, съдружниците от НАТО и Капитолийския рид го разкритикуваха като прекомерно малко и прекомерно късно.

Украинският президент Владимир Зеленски умолява обществено и уединено Байдън в продължение на близо два месеца за доставка на муниции с по-дълъг обхват.

Този безконечен спор в администрацията е характерност на напъните за военна помощ на Украйна към този момент повече от година.

Привържениците на деликатния метод виждат това като рационална позиция, тъй като Русия е ранена, само че нуклеарно въоръжена мечка, която може да побеснее и да разшири спора.

Освен това Москва има капацитета да осуети напъните на Съединени американски щати в голям брой други области, от иранското нуклеарно съглашение до петролните съглашения с ОПЕК и даже в киберпространството.

Официалните лица са загрижени, че американските и натовските оръжия от висок клас няма да стигнат до бойното поле, с цел да оказват помощ на украинците.

Наскоро Съединени американски щати отхвърлиха да дават на Украйна оперативно-тактически ракетни системи ATACMS. Тези муниции с коригираща траектория са способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра.

Решението пристигна макар седмици на ангажименти при затворени порти от страна на украинските водачи на разнообразни равнища против американците, обещавайки да не употребяват тези оръжия с дълъг обхват към цели на съветска територия, защото мнозина в администрацията на Байдън се притесняват, че това може да разшири спора.

Чиновници от Съвета за национална сигурност обявиха за Foreign Policy, че Съединените щати не се пробват да диктуват условия на Зеленски или да упорстват за дипломатически ендшитл.

Те споделиха, че защото декларираната позиция на Байдън е да не разрешава на Америка да води война с Русия, те би трябвало деликатно да претеглят всяко решение за прекачване на оръжие, обмисляйки дали това ще наруши салдото и ще докара до спор сред Москва и Запада.

В същото време те би трябвало да подсигуряват, че Русия не е в положение да прави сходни дейности в бъдеще.

Някои публични лица настояват, че с смяната на обстановката на бойното поле Америка няма да лимитира помощта, а ще доставя по-модерно съоръжение, като артилерия.

Някои във Вашингтон и Киев обаче смятат, че страхът от ескалация не е оневинен. Това лишава Съединените щати от способността да доставят на Украйна системи от максимален диаметър, които ще й оказват помощ да победи, заобикаляйки продължителна борба с по-добре въоръжената и оборудвана съветска войска.

Но нежеланието да се нервира Русия остава доста мощно в избрани кръгове във Вашингтон.

То породи доста от дълго време.

Според ген. Ходжис, екс-командващ силита на Съединени американски щати в Европа, страхът от провокиране на Москва се е родил във Вашингтон преди съвсем десетилетие по време на администрацията на Обама, когато е имало разногласия за доставките на оръжие за Украйна.

Източник: NEWSFRONT
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР