САЩ и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да

...
САЩ и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците им решават дали Русия да остане в Г-20

САЩ и техните западни съдружници преценят дали Русия би трябвало да остане в границите на Групата на двадесетте (Г-20), в която членуват огромни стопански системи, след нахлуването й в Украйна, оповестиха на Ройтерс източници, участващи в разискванията.

Вероятността на всяко предложение за цялостно изключване на Русия да бъде наложено несъгласие от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия,

Саудитска Арабия и други - увеличи вероятността някои страни вместо това да пропуснат срещите на Г-20 тази година, споделиха източниците.

Г-20, дружно с по-малката Група на седемте - включваща единствено Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Англия - е основна интернационална платформа за съгласуване на многостранни действия  - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред офанзива от интернационалните наказания, подхваната от западните страни, които целят да я изолират от международната стопанска система, включително и изключването ѝ от интернационалната система за междубанкови разплащания СУИФТ и ограничение на покупко-продажбите на централната й банка.

" Обсъждаше се дали е подходящо Русия да бъде част от Г-20 ", съобщи почитан източник от Г-7. " Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко потребна. "

Запитан дали президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще предприеме дейности за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съдружниците си в Брюксел тази година, Джейк Съливан, консултант по националната сигурност, съобщи през вчерашния ден пред кореспонденти в Белия дом, че Вашингтон не има вяра, че нещата могат да продължат както досега  за Русия в интернационалните институции и в интернационалната общественост.

Въпреки това Съединените щати възнамеряват да се съветват със своите съдружници, преди да бъдат направени други изказвания, сподели той.

Източник от Европейския съюз настрана удостовери разискванията за статута на Русия на идните срещи на Г-20, чийто ротационен ръководител сега е Индонезия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР