САЩ и Русия влязоха в остър сблъсък заради политическите сътресения

...
САЩ и Русия влязоха в остър сблъсък заради политическите сътресения
Коментари Харесай

САЩ и Русия не могат да поделят Венецуела

САЩ и Русия влязоха в изострен конфликт поради политическите разтърсвания във Венецуела. Вчера президентът Николас Мадуро стартира втори шестгодишен мандат с съмнения за нелегитимност, които предвещават още по-голяма интернационална изолираност на страната, която е потопена в най-тежката икономическа рецесия в актуалната си история. Мадуро постави клетва пред Върховния изборен съд, а не в Народното събрание, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията. На 20 май той бе избран отново на избори, чиито резултати се оспорват от опозицията, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада и 12 латиноамерикански страни.

На 8 януари Съединени американски щати постановиха нови наказания на Венецуела поради корупционни практики. Наложени са рестриктивни ограничения на седем физически и повече от 20 юридически лица. Администрацията на Тръмп също наложи наказания на венецуелски медиен магнат, който е непосредствен до държавното управление на президента Николас Мадуро. Раул Горин е глобен за управление на мрежа, която е откраднала 2,4 милиарда $ от държавната хазна посредством корупционни валутни покупко-продажби. Горин е притежател на Globovision - най-голямата частна телевизия във Венецуела.

"Съединените щати няма да признаят легитимността на избрания отново венецуелски президент Николас Мадуро. Ние ще продължим да ускоряваме натиска върху този подкупен режим, да поддържаме демократичното Национално заседание и да призоваваме за независимост и народна власт във Венецуела ", съобщи Това съветникът на президента на Съединени американски щати за националната сигурност Джон Болтън.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео пък прикани венецуелския президент да работи с Националното заседание - следения от опозицията еднокамарен парламент - "за спокойно връщане към демокрацията ".

Руското външно министерство разгласи, че изрично осъжда опитите на Съединени американски щати да образуват различно венецуелско държавно управление.

„ Безсрамната линия на Вашингтон за неконституционното образуване на различни венецуелски държавни структури, без оглед на действителността, както и опитът да дефинира кои управляващи са законни, е неприкрито посягане върху суверенитета на Венецуела”, се споделя изказване на уеб страницата на Министерството на външните работи.

Според съветските дипломати това е опит да се предизвика по-нататъшно разделяне във венецуелското общество.

Огромният проблем на Венецуела с изключение на мощното разделяне, е икономическото положение.Днешна Венецуела мощно се разграничава от страната по времето на предходния ѝ лидерУго Чавес, който използваше големите доходи от петрола, безусловно с цел да наводни страната с разнообразни потребителски артикули, като същевеременно субсидира храните и медикаментите. Инфлацията сега бързо наближава 2 млн. %, оставяйки минималната месечна заплата да се равнява на цената на кора с яйца. Около три милиона души са емигрирали от 2015 година насам, доста от които пешком, с цел да избегнат възходящото недохранване и разнообразни заболявания. Въпреки това Мадуро отхвърля да се откаже от поста.

"Ако ме провокират, ще се защитя ", предизвести венецуелският президент. През последните месеци държавното управление му взе ограничения за дипломатическо доближаване със съдружниците си Русия, Китай, Иран, Турция и Северна Корея.

С наближаването на 20-годишнината от "боливарската гражданска война ", която стартира някогашният президент Уго Чавес (1999-2013), 56-годишният някогашен автобусен водач и синдикалист декларира, че е по-силен и законен от всеки път.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР