САЩ и режимът на талибаните извършиха днес размяна на затворници,

...
САЩ и режимът на талибаните извършиха днес размяна на затворници,
Коментари Харесай

САЩ и талибаните си размениха затворници


Съединени американски щати и режимът на талибаните направиха през днешния ден замяна на пандизчии, включваща деец от американския флот и основен представител на ислямисткото придвижване, арестуван в продължение на 17 години от американците и посрещнат триумфално в Кабул, оповестява Българска телеграфна агенция.

Американецът Марк Фририкс, похитен през 2020 година в Афганистан, беше сменен за Хаджи Башир Нурзай - пълководец, арестуван от Съединени американски щати в Гуантанамо за трафик на хероин.

„ След продължителни договаряния американският жител Марк Фририкс беше предаден на американска делегация и същата тази делегация ни съобщи Башир Нурзай през днешния ден на летището в Кабул “, заяви на конференция в афганистанската столица изпълняващият длъжността външен министър на талибанското държавно управление Амир Хан Мутаки.

Ветеранът от американския флот е работил като строителен инженер по строителни планове в Афганистан, когато е бил взет за пленник, излиза наяве от данни на Държавния департамент на Съединени американски щати.

На 31 януари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани талибаните „ неотложно да освободят “ Марк Фририкс.

Афганистанският пандизчия Башир Нурзай, наказан на пожизнен затвор в Съединени американски щати за трафик на хероин, не е заемал публична позиция в редиците на талибанското придвижване, сподели държавният представител Забиула Муджахид пред Франс прес.

Въпреки това той " обезпечи на талибаните забележителна поддръжка, в това число с оръжие ", когато ислямисткото придвижване се появи през 90-те години, посочи представителят.

Близък помощник на починалия молла Омар, митичния създател на талибаните, Башир Нурзай се бори против руската окупация дружно с муджахидините, подкрепяни от Съединени американски щати. По време на процеса против него американските прокурори споделиха, че той е управлявал " световна мрежа за опиати " и е подкрепял първия талибански режим, който управляваше в Афганистан от 1996 до 2001 година

„ Ако Ислямското емирство Афганистан не беше посочило решителността си, нямаше да съм тук през днешния ден “, сподели Башир Нурзай пред публицисти, когато дойде в Кабул. „ Освобождаването ми в подмяна на американец ще бъде източник на мир сред Афганистан и американците “, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР