САЩ и Мексико на крачка от подписване на договор за

...
САЩ и Мексико на крачка от подписване на договор за
Коментари Харесай

САЩ и Мексико на крачка от подписване на договор за новата НАФТА

САЩ и Мексико на крачка от сключване на контракт за новата НАФТА
Мексико и Съединени американски щати са покрай подписване на прелиминарен контракт за Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА), който по-късно би трябвало да бъде подписан и от третия сътрудник - Канада, съобщи мексиканският министър на стопанската система Илдефонсо Гуахардо.

Той изрази вяра, че в "следващите часове или дни" ще приключат двустранните договаряния с американския търговски представител Робърт Лайтизер.

Двете страни договарят в продължение на пет седмици във Вашингтон.

„ Може още тази седмица да затворим главата в договарянията САЩ-Мексико “, съобщи пред публицисти Хесус Сеад, представител на новоизбрания мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор по договарянията за НАФТА.

„ Канада занапред би трябвало да бъде включена в процеса, не трябва да бързаме, само че сме близо “, добави Сеад, акцентирайки, че решението на тежките въпроси върви по проект. В този подтекст той посочи противоречивата уговорка, препоръчана от Съединени американски щати, която планува преразглеждане на съглашението на всеки пет години. Мексико и Канада се опълчват на това предложение.

Сеад съобщи, че е оптимист за постигането на контракт за новата НАФТА преди крайния период 29 август.

Съединени американски щати и Мексико желаят да подпишат контракта преди настоящия мексикански президент Енрике Пена Нието да съобщи поста на Лопес Обрадор на 1 декември. За да се реализира това, Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да бъде известен 90 дни авансово.

Канадският основен договарящ Кристия Фрийланд съобщи, че е окуражена от постигнатия прогрес, съобщи МИА.

Трите страни към този момент една година преговорят за избавяне на съглашението за свободна търговия, което американският президент Доналд Тръмп счита за пагубно за страната му. НАФТА е в действие от съвсем 25 години. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР