Със заповед на здравния министър от утре маските на открито

...
Със заповед на здравния министър от утре маските на открито
Коментари Харесай

Мангъров за маските навън: Все едно да носим чадър, без да вали

Със заповед на здравния министър от на следващия ден маските навън стават наложителни. Новината предстоящо провокира полярни реакции, а министър председателят настоя по тематиката да се изкажат специалистите.

И даде обещание, че маски навън ще се носят единствено на избрани места и при скупчване на хора.

" Когато си върви самичък по улицата, когато си кара колелото или когато е в парка, не е належащо да носи маска. Ако желае по негово предпочитание, само че ние не го задължаваме ", акцентира Бойко Борисов.

И въпреки всичко – има ли изгода от носенето на маска в отворени пространства? И до каква степен основателни са причините на критиците?

Едва 10-15% от инфектираните с Ковид-19 са прихванали вируса по въздушно-капков път. Това твърди професор Емил Воденичаров, завеждащ катедра " Хигиена “ в Медицинския университет. Статистиката демонстрира, че при 90% от инфектираните вирусът е попаднал, откакто са докосвали инфектирани предмети с ръце.

Проф. Воденичаров обаче е последовател на маските.

" Аз смятам, че това решение на здравния министър е вярно. Много страни като Франция и Италия го внедриха преди няколко седмици. По-добре да предпазим, в сравнение с да лекуваме ", означи проф. Воденичаров.

За доцент Мангъров носенето на маска навън е безсмислено.

" Да се задължат всички да вървят с маски навън е все едно да се задължат всички да носят чадър, без да вали дъжд. Ефектът ще бъде същият - единствено ще си разнасяме чадъри и ще се чудим къде да ги сложим. Ако в една стая има човек с морбили и в нея влезе различен, шансът да се болести е близо 100%. Докато при Ковид-19 този показател е доста по-нисък - не повече от 10% ", изясни доцент Атанас Мангъров.

Статус на доцент Мангъров за противоречивата изгода от маските беше маркиран от Фейсбук като подвеждащ. В американското изследване, което споделил, се твърди, че над 70% от инфектираните са употребявали маска, а единствено 3,9 на 100 от инфектираните в никакъв случай не са прибягвали до защитни средства за лице.

Тагове:
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР