Със заповед на служебния просветен министър проф. Николай ДенковОт днес

...
Със заповед на служебния просветен министър проф. Николай ДенковОт днес
Коментари Харесай

Пращат вкъщи всички ученици в София

Със заповед на служебния образован министър проф. Николай Денков
От през днешния ден децата остават вкъщи, няма краен период за отдалеченото образование

В страната чакат да схванат по какъв начин ще работят учебните заведения

Всички възпитаници, в това число и начален курс, в София-град, както в общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник минават на образование от разстояние в електронна среда от през днешния ден - 21 октомври. Това гласи последната заповед на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Този режим няма посочен период и ще важи, до момента в който заболеваемостта не падне под 750 души на 100 000, прецизираха от МОН за „ Труд”.

Когато дадена община излезе от тъмночервена зона, стане 749 на 100 000, се продължава на ротация сред класовете.

Министерство на здравеопазването не позволи предлагането на Софийския действен щаб, подкрепено от МОН и за останалите общини, дребните възпитаници от от I до IV да останат на учебно заведение още два дни до края на седмицата.

Очаква се през днешния ден да бъдат оповестени и насоките на МОН, които се преправят в сходство със последната заповед на служебния министър Кацаров. Това изясни през днешния ден след съвещанието на Министерски съвет проф. Денков. След това на път за МОН в подлеза сред двете здания Денков е бил пресрещнат от деятели на партия „ Възраждане”, които са препречили пътя му, притиснали са го и са крещели обиди. Наложило се е служители на реда да оказват помощ на министъра да стигне до МОН, оповестиха от просветното ведомство.

Проверка на „ Труд” в страната сподели, че доста области чакат заповедта на МОН. Във Варна към този момент в електронна среда е единствено Средното учебно заведение по филантропични науки и изкуства, а в района до края на тази седмица на ротационен принцип учат в гимназията в Бяла, заяви шефът на РУО доктор Ирена Радева. Промяна на графиците ще има, откакто дойде заповед от министъра на образованието, сподели тя.

Директорите на пет учебни заведения във Великотърновска област са поискали да преминат към ротационен принцип на образование. Това заяви пред „ Труд” началникът на РУО-Велико Търново Розалия Личева. „ Засега региона е в алената зона като регистрираната 14-дневна заболяемост за интервала 6-19 октомври е 436, 19 на 100 хиляди души”, разяснява Личева.

Учениците в Сливен и региона редуват присъствено с онлайн образование от 11 октомври с решение на Областния спешен щаб. От въвеждането на ограниченията до момента са диагностицирани 13 възпитаници или пет пъти по-малко.

Засега в Бургас също няма смяна, заяви за „ Труд” Лиляна Иванова от РИО. В региона, карантинирани досега са единствено две междинни учебни заведения, на малко места има карантинирани паралелки.

Увеличава се обаче броят на паралелките и учениците под карантина в област Шумен. Към сряда 341 възпитаници от 15 учебни заведения в Шумен и други общини са под карантина.

По молба на читатели на „ Труд” още веднъж публикуваме информацията за приемане на зелен документ:
Системата за документи се срина след 1000 тегления в минута
Получаваме документа от персоналния доктор, пункта за ваксини или his.bg

Всеки, който желае да си издаде електронен документ на свое име, може да види пациентското си досие на his.bg, от меню „ АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО”, подменю „ МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ”. След сполучлив вход с ЕГН и персонални данни, документът се разпечатва от раздел „ ИМУНИЗАЦИИ”, сочи информацията от здравното министерство. Друг метод е жителите да изискат своя документ от персоналния доктор или от имунизационния пункт, в който е сложена имунизацията. „ Труд” напомня каква е процедурата по молба на читатели.

Оказа се, обаче са изтеглени над 1 млн. документа, единствено през днешния ден те са били 50 000 или по към 1000 на минута. Затова и уеб сайтът his.bg непрекъснато даваше неточност, а следобеда даже блокира напълно.

Ако въпреки всичко съумеете да се доберете до документ, той може да се даде в хартиена форма или в мобилно приложение. Важат и европейските цифрови документи, и истинските документи от персоналния лекар/лаборатория на български.

Преболедуване се потвърждава с документ, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано. Дните се броят от датата на извършеното проучване. За вътрешните ограничения ще стартира да се признава и антигенен тест, изработен след 1 декември 2020 година

Само направените в лицензирани лаборатории проби ще се считат за законни. Пълният им лист е на his.bg, на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и на единния Коронавирус портал.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР