Със заповед на премиера от понеделник вече има нов зам.-

...
Със заповед на премиера от понеделник вече има нов зам.-
Коментари Харесай

Протестиращите майки погнаха социалната министърка


Със заповед на премиера от понеделник към този момент има нов зам.- министър на труда и социалннатаполитика, който ще дава отговор за политиките за хората с увреждания. Това е Адриана Стоименова – известна, само че и противоречива фигура в тази сфера.
Стоименова е магистър-семеен терапевт в СУ “Климент Охридски “. Била е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет в интервала от 2017 година до 2019 година До момента е изпълнителен шеф на Центъра за психически проучвания. Стоименова влезе в изострен спор с протестиращите майки от придвижването “Системата ни убива “ по време на митингите им през лятото на 2018 година. Протестиращите майки желаеха оставката ѝ като зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, откакто тя разгласи, че има данни за насочването на над 1 млн. лв. от обществени планове с външно финансиране към организирането на митинги. Майките от своя страна също сложиха въпроса по какъв начин се харчи държавното финансиране от национално представителните организации, които Стоименова представляваше.
Национално представителните организации на хора с увреждания се разграничиха и опълчиха на настояванията на майките от “Системата ни убива “. Напрежението сред тях непрекъснато ескалираше по време на договарянията към пакета обществени закони, които в последна сметка бяха признати от Народното събрание във тип, удовлетворяващ протестиращите майки.
Протестът на майките посрещна новината с освиркване В момента признатото обществено законодателство към този момент дава недостатъци и общественият министър Деница Сачева даде сигнали, че то ще бъде ревизирано. Това провокира недоволството и оповестяването на неопределен митинг от две от майките от придвижването Вера Иванова и Нели Димитрова.
Протестиращите майки посрещнаха новината за назначението на Стоименова с освиркване. На митинг пред Министерския съвет те разясниха, че това е дамата, която ги е обвинила, че са сътрудници на непозната страна и не се борят за живота и здравето на децата си. Те към този момент желаят две оставки - на министър Деница Сачева и на новия заместител.

Напрежение сред обществения министър и майки

"Всичко, което върша досега във връзка с Закона за персоналната помощ, е да го съблюдавам. Непрекъснатите митинги и претенции за оставки по-скоро блокират цялостното решение на проблемите на хората с увреждания ", разяснява в понеделник Сачева при представянето на новия зам.-министър.
"Законът е признат от Народното събрание и в този смисъл няма по какъв начин да бъде анулиран еднолично от един министър ", съобщи Сачева. Тя напомни, че в закона ясно е записано, че министърът на труда упражнява надзор на закона, а в преходните и заключителните разпореждания е записано, че в период до 30 юни министърът би трябвало да внесе в Народно събрание оценка на въздействието на закона, да показа разбор за механизма на персоналната помощ и отчет с оферти за рационализиране на законодателството в региона на персоналната помощ.
По думите ѝ и Вера Иванова, и Нели Димитрова, които стачкуват безсрочно, са в работните групи, които касаят подзаконовите наредби, и е по-добре разговорът с тях да се случва точно там. Тя напомни, че и двете са взели участие в правенето на към този момент признатите текстове, по тази причина е неразбираемо опълчването сега на Закона за персоналната помощ и Закона за обществените услуги.
"Надявам се опълчването на двата закона да откри своя край, тъй като политиките за хората с увреждания имат потребност от изцяло решение ", съобщи Деница Сачева. Тя добави, че над 30 000 са случаите на декларирана нужда от включване в механизма за персонална помощ, за 28 708 е открито, че отговорят на изискванията по закон. Действащите трудови контракти са 21 970 за оказване на нужната асистентска поддръжка.

Новият заместител ще търси уравновесени решения

“Ще продължим да търсим уравновесени решения за всички групи хора с увреждания. Имаме потребност от цялостна визия за тях – от общественото подкрепяне до консолидираното им на пазара на труда “, сподели новият зам.-министър Адриана Стоименова при представянето ѝ в общественото министерство в понеделник.
Тя съобщи, че сега страната подкрепя по разнообразни закони и стратегии близо 650 000 хора с увреждания и 26 000 деца. “Дават се над 3 милиарда лева, тъй че тези средства би трябвало да се разходват оптимално дейно “, добави тя.
Стоименова заема мястото на подалата преди повече от година и половина оставка Росица Димитрова, която си потегли от общественото министерство поради безценен билет до Съединени американски щати за присъединяване в конференция на Организация на обединените нации./mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР