Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният

...
Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният
Коментари Харесай

Минеков пенсионира баба Величка, която на 80 още е директор на елитно училище

Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният бастион на соца – директорката на Горнобанското учебно заведение, където от 46 година учат децата на българския хайлайф при всичките му промени - Величка Велянова. Госпожата сдава поста след впечатляващо 35-годишно ръководство. Колкото на самия Тодор Живков, чиято щерка Людмила е създател на школото в полите на планината Люлин.

80-годишната през днешния ден чиновничка най-сетне ще бъде пенсионирана с близо 2 десетилетия забавяне и за поста й е разгласен конкурс, написа в. " 19 минути ". Който го завоюва, ще се настани в нейния кабинет – по-голям и по-богато обзаведен от значително министерски, ще вземе и служебния й автомобил.

От 1987 година, когато заема поста, Величка Велянова го е напускала на два пъти за по някой и различен месец. Веднъж, при първото идване на Съюз на демократичните сили на власт, когато някогашната учителка в лицея и брачна половинка на тогавашния народен представител, настоящия евродепутат Александър Йорданов стана отраслов шеф в Министерството на културата и за малко освободи от нея преподавателите и възпитаниците. И повторно при първия длъжностен кабинет на първата дама – министър председател на България Ренета Инджова, когато Велянова се опита да принуди учениците да вършат живи вериги пред портата на Националния образователен комплекс по просвета, както е названието на учебното заведение.

А след неуспеха си да го стори заради опозиция на младежите, при своето „ триумфално ” завръщане на поста, изгони от учебното заведение сина на Александър Йорданов – явно, с цел да отмъсти на родителите му и да даде знак на всякаква вътрешна и външна съпротива, че времената на Сталин и Вълко Червенков са живи в Горна баня.

Но ето, че Минеков слага точка на този фетиш към личността. През годините на ръководство на Велянова Горнобанското учебно заведение стана сцена за всички уродливи белези на „ прехода ”. Например, одобряваха се без конкурс „ деца на спонсори ” – цялостно опорочаване на модела на единствената просветителна институция в страната, почнало да взема питомци само и единствено след конкурс – от първа група на детската градина, през първи и до финален клас в учебното заведение. Синът й основа частно учебно заведение в държавното, взе и някои от положителните преподаватели, употребявайки базата на данъкоплатците.

Качеството на обучение толкоз спадна, че повече от десетилетие лицеят не може да откри място не в Топ 3, където е редно да бъде, не в Топ 10 на българските учебни заведения в годишните им ранглисти, от време на време не е и в Топ 20 даже. Освен огромен позор, това е и сериозен въпрос към Министерството на културата, което го финансира, на фона на пъти по-големия от на всяко друго учебно заведение бюджет на Лицея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР