Със започването на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция Главна инспекцията

...
Със започването на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция Главна инспекцията
Коментари Харесай

Засилени проверки в селското стопанство започва Инспекцията по труда

Със започването на дейния селскостопански сезон Изпълнителна организация „ Главна инспекцията по труда “ (ИА ГИТ) обичайно ускорява контрола в селското стопанство, осведомят от ведомството. Оттам означават, че секторът е рисков по повод потреблението на разнообразни форми на недеклариран труд.

През 2022 година контролните органи на ГИТ са направили 4039 инспекции в селското стопанство. Констатираните нарушавания са 13 551. Установените случаи на работа без трудов контракт в бранша са 228. През 2023 година инспекциите в бранша още веднъж ще обгръщат главно растениевъдството и отглеждането на животни.

От ГИТ припомнят, че работодателите би трябвало да подписват трудови контракти с наетите от тях служащи. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са опция земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура.

Еднодневните трудови контракти не се записват в Националната организация по приходите. Те са с дълготрайност един ден и земеделските стопани нямат обвързване да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки, припомнят от ГИТ. При този тип контракти наетите не губят право на обществено подкрепяне и не се стопират компенсациите им за безработица. Така те получават спомагателен приход от труд дружно със обществените помощи и компенсации, означават още от инспекцията. Оттам напомнят също, че от тези контракти могат да се възползват записаните аграрни стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

За 2022 година са предоставени 260 826 мостри на еднодневни трудови контракти на 3714 аграрни стопани. Те се дават след авансово заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова акцидент в размера, който е за сметка на работодателя.

Повече информация за еднодневните контракти е достъпна .

В началото на месеца от ГИТ призоваха  служащите и служителите да не се съгласяват да подписват контракти с фиктивни условия в тях, защото това попречва контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушаванията.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР