Със законопроекта за държавен бюджет, предложен от служебното правителство, не

...
Със законопроекта за държавен бюджет, предложен от служебното правителство, не
Коментари Харесай

България ще тегли нов държавен дълг в размер на 13,7 млрд. лв.

Със законопроекта за държавен бюджет, препоръчан от служебното държавно управление, не предлагаме смяна в данъчната политика, съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг в Министерския съвет.

Затова ще е належащо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лева, като в края на 2023 г. размерът на дълга ще доближи 46,8 милиарда лева или 25,3 % от брутния вътрешен артикул (БВП), сподели Велкова.

Тя заяви, че препоръчаният от служебното държавно управление законопроект за държавния бюджет е сдефицит на касова основа от 6,4 % от Брутният вътрешен продукт. Приходите по консолидираната фискална стратегия по отношение на обновената стратегия за 2022 година бележат номинален растеж от 6,1 милиарда лева Разходите бележат растеж от 11,8 милиарда лева, което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лева, уточни Росица Велкова. Тя сподели също, че събираемостта на данъчните доходи е висока и за първото тримесечие на 2023 година тя нараства номинално с 20,1 % по отношение на същия интервал на миналата година. Високата събираемост обаче, сподели Велкова, не е задоволителна да обезпечи компенсирането на растежа на разноските. В плана на бюджета е отразено увеличението на Минималната работна заплата от 1 януари от 710 лева на 770 лева Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10 % за всички бюджетни структури, които не са получили нарастване през 2022 година, заяви Велкова. Тя осведоми, че за предучилищното и учебното обучение са обезпечени 545 млн. лева, от които 465 млн. лева са за хонорари на педагогическия личен състав и постигане до 125 % от междинната работна заплата.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР