Със заболеваемост над 200 на 10 000 души са вече

...
Със заболеваемост над 200 на 10 000 души са вече
Коментари Харесай

Учениците без ваканция. Грипните вируси вземат превес над COVID

Със заболеваемост над 200 на 10 000 души са към този момент Пазарджик, Перник, Бургас, Габрово, Ямбол, Плевен, Пловдив и София област.

До дни България ще бъде в грипна зараза, тъй като случаите на респираторните вирусни инфекции са се нараснали фрапантно, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

В 8 области у нас е записана предепидемична конюнктура от грип, а тази и другата седмица някои от областите ще доближат сериозните равнища от 250 болни с грип на 10 000 души, заяви основният държавен здравен контрольор доцент доктор, д. м. Ангел Кунчев. Ръст на случаите от грип има и от малко под 120 болни на 10 000 в този момент сме на малко под 150, само че в обособени райони са засечени над 200 заболели, като наклонността е скоро да доближат 250 болни от грип на 10 000 души.

" Данните са за предепидемична, а някои области може скоро да попаднат и в епидемиологичната зона, само че това следва да го забележим. Вървим по познатата крива на една грипна зараза ”, посочи доцент Ангел Кунчев. Той напомни, че съвсем постоянно в края на януари и началото на февруари е бил интервалът, в който се доближава най-високи стойности на заболеваемостта от грип, написа " Труд news ”.

Към момента със заболеваемост над 200 на 10 000 души сега са към този момент Пазарджик (249), Перник (208), Плевен (202), Пловдив (206), Бургас (207), Габрово (264), Ямбол (238), София област (210), а за София град равнищата са много по-ниски, към 85 на 10 000 души. Експертите предизвестяват, че обстановката е прекомерно динамична и картината може бързо да се промени до идната седмица. Повече заболели са регистрирани и във Варна (185), Русе (201) и Смолян (200).

Все още за учениците не се планува грипна почивка. Здравните управляващи ще проучват отсъствията на децата от часове, само че главно в началните класове, преди да се разгласи прекосяване в режим на онлайн образование или грипна почивка. " Вземат се поради и визитите при персоналните лекари, повикванията в незабавна помощ, търсенето на медикаменти в аптеките - правят оценка се много индикатори, по които сътрудниците могат да решат за въвеждането на спомагателни ограничения ”, сподели доцент Кунчев. При учебните заведения има заложени 30 % отсъствия, от които след прекосяването на границата им образователният развой прекъсва.

" От няколко дни здравните управляващи регистрират превес и на трите грипни вируса над случаите от болни с Коронавирус ", означи доцент Кунчев. Преди седмица по-чести са били случаите на ковид, само че сега като периодичност, като изолация на причинители се записват грипните вируси А(Н1N1)pdm09, А(Н3N2) и В/Victoria. " Има циркулация на Коронавирус, в лечебните заведения към момента са повече пациенти с Коронавирус, а не с грип, само че и тази наклонност ще се промени, защото сме в самото начало на грипната вълна, а нормално по-тежките случаи с затрудненията следват епидемията 2-3 седмици след нея. За страдание ще имаме случаи от болнично лекуване на грип, само че се надявам те да не са повече от различен път ”, означи още основният здравен контрольор пред " Труд news ”.

При въздушно-капковите инфекции предаването на болестта е доста бързо, защото никой не може да се изолира изцяло и на всички места може да срещнем вируса. Основните ограничения са отбягване на обитаеми и шумни места с доста хора, изключително при затворени пространства, защото в тях концентрацията на вируса е доста по-голяма, отбягване на контакт с очевидно заболели хора, тъй като в този интервал те са най-активните източници на болест. Ако някой е със зачервено гърло, киха, кашля - стойте надалеч от него. Носенето на маска е доста дейно и оказва помощ, в случай че болният е с маска.

Добрата персонална хигиена е изключително значима, главно за дребните деца, защото при тях повода за болестта е не толкоз въздушно-капковият път, а нечистите повърхности.

В детските градини и в яслите е належащо е да се почистват по-често повърхностите, играчките, защото децата доста постоянно слагат в уста предмети.

В грипния интервал не пазете диети, поучават експертите. Залагайте в храната си нужни белтъчини, с витамини и микроелементи, с цел да поддържате имунитета си в положително равнище.

С безконтактни термометри ревизират децата в забавачките
Мерки против грип има към този момент в множеството детски градини и ясли. С безконтактни термометри заран се ревизира дали децата са здрави.

Учители и възпитатели в забавачките се надяват, че филтърът ще помогне да не се популяризира вируса и да не се стигне до грипни ваканции.

Когато са налице висока температура или някакви грипоподобни признаци, от детските градини насочват родителите да заведат детето при персоналния доктор или при експерт.

От РЗИ предлагат потребление на дезинфектанти на спиртна основа.

Д-р Христина Бацелова, епидемиолог: Важно е още в първите дни да се стартира с противогрипните препарати
Грипът и коронавирусът от ден на ден се популяризират в страната. Макар че доста хора към този момент не се тестват, има значение от какво сме заболели, тъй като лекуването е друго.

За грип има лекарство, което се употребява от дълго време. Затова е значимо още в първите дни да се приема, с цел да е по-бързо възобновяване. Добре е да се направи тест, с цел да се дефинира от какво сме заболели.

Грипът е рисков за дребните деца до 5-годишна възраст, както и за хората над 65-годишна възраст. Лицата с хронични болести също са рискова група. Така че грипът изрично не е за подценяване. COVID-19 също може да докара до тежки затруднения и до гибел. Виждаме, че има от ден на ден данни за деца, при които има дълъг Коронавирус. Има такива, които са боледували съвсем безсимптомно, само че при тях може да има трайно засягане на някой от вътрешните органи. Така че нито един от двата вируса не е за подценяване.

Д-р Мария Апостолова, общопрактикуващ доктор: Много бързо се развиват затруднения
" В моята процедура ситуацията е много тежко, от Нова година насам през кабинета най-малко минават по 50 индивида. Две трети са заболели от Грип А и Ковид. Тази година прави усещане, че хората боледуват по-продължително, това е тъй като доста бързо се получават затруднения. Предимно се развиват бронхити с тежка и продължителна кашлица. Една от аргументите е, че вирусите са доста мутирали. И когато срещнат човек с по-ниска имунна система стартира дълготрайно боледуване.

Добро усещане ми прави при младите фамилии, че при болно дете незабавно вършат тестване, с цел да се откри грип или коронавирус е болестта. Докато възрастните мъчно се убеждават, че това е значимо. Препоръчваме инхалации, доста витамини, добра храна и добра хигиена, споделя доктор Апостолова.

В момента коктейл от вируси нападна деца и възрастни в Пиринско, само че към момента няма данни за оповестяване на грипна зараза. Това обявиха от РЗИ-Благоевград, които всекидневно следят ситуацията.

Циркулиращи разновидности на разнообразни вируси предизвикват по-продължително боледуване
Повече циркулиращи разновидности на разнообразни вируси имаме тази година, които са причина за по-продължително боледуване. Често се случва пациентът таман да оздравее от единия и да бъде повален от идващия тип вирус. Към момента обаче нямам наблюдения за доста тежки случаи. Това разяснява пред " Труд news ” доктор Христо Димитров, общопрактикуващ доктор от Велико Търново.

През последната седмица, общата заболеваемост от грип и остри респираторни болести за област Велико Търново е 146,76 на 10 000 души население, по отношение на 80,97 на 10 000 души население в миналата седмица. Анализът на данните от РЗИ-Велико Търново демонстрира, че заболеваемостта се покачва. Доказана е и циркулация на грипни вируси вид А, въз основата на резултатите от изследваните в Националния център по заразни и паразитни заболявания, където са изследвани общо 29 проби, осведомят от Регионалната здравна ревизия във Велико Търново. По данни на Единния информативен портал - COVID-19 в област Велико Търново 14-дневната заболеваемост от COVID-19 се повишава нищожно и е 29,25 на 100 хиляди души население.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР