Със своя заповед кметицата на София Йорданка Фандъкова забрани шествието

...
Със своя заповед кметицата на София Йорданка Фандъкова забрани шествието
Коментари Харесай

Шествие на Безсмъртния полк: кой търси провокация в София

Със своя заповед кметицата на София Йорданка Фандъкова забрани шествието на “Безсмъртния полк ”, което беше оповестено за през днешния ден. “Участниците в мероприятието декларират, че ще употребяват съветски и руски флагове, които в актуалната конюнктура могат да се поясняват като знаци на поддръжка за войната на Русия против Украйна ”, показаха от Столична община.

Пропаганда на Кремъл?

Шествието обаче все пак потегли от площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски ” към Паметника на Съветската войска, където беше посрещнато от хора, които се опълчват на съветската експанзия против Украйна. Там се появи и съветската посланичка Елеонора Митрофанова, а двете групи бяха разграничени от полицейски кордон. 

Но по какъв начин тази социална акция, която в зародиша си е целяла да показва респект към ветераните от Втората международна война, се трансформира в следващото пропагандно оръжие на Кремъл? 

Какво в действителност символизира “Безсмъртният полк ”? 

“Безсмъртен полк ” е самодейност на трима другари от сибирския град Томск, които желали да запазят живи персоналните мемоари за роднините си, които са се сражавали по време на Втората международна война, разяснява АРД. “За мен това е историята на дядо ми Иван Адамович Лапенков, който е претърпял две войни и се е върнал без крайници. Той е бил лейтенант на Трети украински фронт, пехотинец, “Герой на Съветския съюз ” ”, споделя Сергей Лапенков преди няколко години, когато никой даже не допуска, че Русия ще стартира война против Украйна.

През 2012 година Лапенков и неговите другари за първи път провеждат това шествие. Те приканват хората да излязат по улиците на 9 май - “Деня на успеха ” - със фотоси на своите фамилии. На апела откликват хиляди. 

С всяка година участниците стават от ден на ден, включват се редица градове. “В първите години от самодейността за „ Безсмъртния полк “ атмосферата в нашите редица на 9 май беше неповторима ”, спомня си Лапенков пред АРД. “След това тя  леко се промени. Появиха се подправени видове със флагове. ”

Държавата постанова надзор над самодейността

Личната самодейност се трансформира в публично придвижване - прекомерно огромно и прекомерно сполучливо, с цел да бъде оставено без надзор. Създадени са структури и въздействието на управляващите последователно нараства. Стига се даже до такава степен, че съветският президент Путин внезапно повежда шествието.

Расте и рецензията, че държавният уред е узурпирал самодейността, с цел да я употребява за своите пропагандни цели. Затова хора отхвърлят да вземат участие в нея, възмути се неотдавна Генадий Иванов, съпредседател на общоруското публично гражданско-патриотично придвижване на „ Безсмъртния полк “. 

Тази година шествия в Русия няма да има

Събитията през миналата година за следващ трансформираха характера на самодейността. Миналата година имаше и фотоси на хора, починали по време на така наречен специфична военна интервенция в Украйна. В битката против „ неонацистите “, както настояват уредниците, цитирайки едно от пропагандните обвинявания на Русия.

Заради сериозните загуби в Украйна тази година евентуално щеше да има доста повече сходни фотоси. Но шествията са анулирани “от съображения за сигурност ”. Вместо това от организацията приканват хората да залепят фотоси на околните си на прозорците на колите. Или да ги закачат на облеклата си.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР