Със своя нестандартен и изпреварващ ход Слави Трифонов, който обяви

...
Със своя нестандартен и изпреварващ ход Слави Трифонов, който обяви
Коментари Харесай

Кой ще подкрепи проектокабинета на ИТН? - коментар на Първан Симеонов и Стойчо Стойчев

Със своя ексцентричен и изпреварващ ход Слави Трифонов, който разгласи конструкция, състав и цели на кабинет в деня след изборите, отвори дебата за образуване на нов кабинет.

В студиото на " Денят стартира " коментар на политическата обстановка в страната направиха политолозите Първан Симеонов и Стойчо Стойчев.

Симеонов разяснява, че за пръв път ГЕРБ загуби избори, това е исторически миг, а никой не разисква това.

" Защото на 12-ия час някъде партиите на митинга се скараха. Едва ли самият Борисов е очаквал подобен подарък. Той евентуално седи с пуканки в скута и гледа, и тъй като е Борисов, вместо да ги остави да се излагат, реши и той да излезе да се изложи. И се изложи не малко, тъй като не може да си сдържа нервите ", сподели той.

Според него се е получила явна ревнивост от страна на " Демократична България ", че не взе участие в държавно управление на Трифонов. Ревност, че той е измислил една много добра прозападна, проатлантическа рецепта.

" Правителството му е правено по западняшки правила. Това е държавно управление, което гледа да се хареса на Америка. Трифонов евентуално си мисли, че е постъпил почтено, тъй като е спечелил изборите и е поел отговорност, нещо, което се чака, както схваща той политиката: едни млади и неопетнени хора, в шоуто по този начин мислят, че като сложиш верните хора на верните места и ще стане вярното нещо. В политиката не е по този начин, само че те по този начин разсъждават, което е наивно красиво ", разяснява още Първан Симеонов.

Според него появяването на хора от Национална движение „Симеон Втори" по студиата заран е доста неприятна услуга за Слави Трифонов.

" Да те базикат, че си римейк на Национална движение „Симеон Втори" и ГЕРБ, и ти да сложиш министър председател от Национална движение „Симеон Втори", е политическо самоубийство. Ако има нови избори на следващия ден, партията на Слави Трифонов е надолу. Това е обезвредена бомба, вместо да избухне тази бомба, тя гръмна прибързано. Все още имат късмет да седнат да договарят, тъй като това е поръчката от народа. Обратното ще значи неуспех в по-лесната фаза, те по-трудното направиха ", добави Симеонов.

По думите на Стойчо Стойчев този ход на Слави Трифонов фактически е бил огромна изненада. Освен изборните резултати, и политици и политолози са очаквали каква ще бъде конфигурацията на идната власт най-малко за една-две години авансово.

" Очакваше се да има едно държавно управление, излъчено от трите партии, така наречен на смяната, което да се ангажира с ръководството на страната. Всеки се беше примирил с ролята си - старите ръководещи на съпротива, новите - реформатори на болшинство. Изведнъж този ход на Слави Трифонов срути цялата структура. Типично за популистка партия Трифонов излезе с едно нещо, което съгласно него му подсигурява политическа честност и отговорност към гласоподавателите, сподели: Аз няма да се занимавам с никой от провалилите се политици в Народното събрание, тъй като той и другите партии на митинга ги окачестви към статуквото ", разяснява Стойчев.

По думите на Симеонов Слави Трифонов подценява едно нещо, той застава против прозападната демократична прогресивна общественост, групирана към " Демократична България ", която е извънредно изобретателна и може да го направи за смях за една седмица. Според него Трифонов е подценил и обстоятелството, че хората харесват служебния кабинет.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР