Със свое решение правителството одобри законопроект на нов Закон за

...
Коментари Харесай

По пътя към Еврозоната: Одобрен е законопроектът на нов Закон за Българската народна банка

Със свое решение държавното управление утвърди законопроект на нов Закон за Българската национална банка . С него се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни . Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на страните членки, чиято парична единица е еврото.

Пълното отразяване на условията на правото на Европейския съюз /ЕС/ в устройствения закон за Българската национална банка е обвързвано и с превъзмогване на правните несъответствия , регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 година, както и в предишни отчети. Те са във връзка с правната уредба на парична политика , събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, изборът на самостоятелни инспектори, финансовото отчитане, политиката по установяване на валутния курс, интернационалното съдействие и други.

Отстраняването на правните несъответствия е и една от ограниченията в Плана за деяние , включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на страната ни след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II).

С новия закон се основава правна рамка, която подхожда напълно на наредбите на Договора за действието на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

Урежда се статутът на еврото като парична единица , дефинира се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

В закона се планува категорично в какви типове активи и принадлежности могат да се влагат запасите на Българска народна банка . Спрямо настоящата рамка се предлага разширение на оценките за кредитно качество на някои принадлежности – вместо принадлежности, оценени с двете най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг да се одобряват принадлежности, оценени с трите най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг. Целта е да се разширят капиталовите благоприятни условия с прибавянето на принадлежности , които обезпечават опция за по-висока рентабилност при вдишване на по-малък кредитен риск. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР