Със свое решение от 16 май 2023 г. Сметната палата

...
Със свое решение от 16 май 2023 г. Сметната палата
Коментари Харесай

Сметната палата пуска 17 одитни доклада, потънали в прокуратурата

Със свое решение от 16 май 2023 година Сметната палата се произнесе, че могат да бъдат оповестени констатации от одитни отчети, които са били изпратени на органите на прокуратурата в интервала 2016 – 2020 г. 

Това известие се появи в четвъртък на уеб страницата на регулатора. То идва в миг, в който е явен разнобоят сред някогашните ръководещи от ГЕРБ  и държавното обвиняване. Именно по самодейност на ГЕРБ, както и на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " предходният началник на Сметната палата бе освободен при започване на тази година. Но и неговият мандат бе изминал преди повече от година.

Според известието на регулатора  " достъп до наличието на констатациите, които досега не са били оповестени, защото са били изпратени за инспекция по подготвеност по отношение на съществуването на данни за закононарушения, ще  бъде обезпечен до два месеца на интернет страницата на Сметната палата. "

Решението визира 17 одитни отчета, за които през март 2023 година е получено съобщение от прокуратурата, че производствата са завършили с отвод от формиране или с разпореждане за преустановяване на досъдебно произвеждане. 

Съгласно член 58 от Закона за Сметната палата, при съществуване на данни за закононарушение, Сметната палата изпраща одитния отчет и материалите към него на прокуратурата, като не може да огласява данни до привършване на наказателното произвеждане.

" Това ще бъде първото от години разгласяване на констатации от одитни отчети, изпратени на прокуратурата, за получена противоположна връзка за статуса на наказателните производства ", се хвалят от палатата.

Самата Сметна палата рядко става част от вниманието на обществото, въпреки одитите ѝ да са сериозно значими за възховенството на закона. Най-известният случай беше преди години, когато показа разбор на така наречен инхаус поръчки в строителството на автомагистрали, в който се показаше колко тъкмо предплатени суми са взели най-големите играчи в сектора у нас. Все още обаче да вземем за пример не са показани резултатите от одита на  " Монтажи " ЕАД, част от групата на ДКК. Това е един от отчетите, които бяха изпратени към прокуратурата и за които не знаем нищо повече от година. 

Преди няколко седмици изданието описа по какъв начин една огромна част от отчетите на Сметната палата, както и на различен основен регулатор - Агенцията за държавна финансова ревизия, " потъват " в прокуратурата след изплащането им там
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР