Със светлосиня защитна маска на хирург, Лотфи Гарби седи пред

...
Със светлосиня защитна маска на хирург, Лотфи Гарби седи пред
Коментари Харесай

Ще реши ли "зелената полиция" проблемите с боклука в Тунис

Със светлосиня защитна маска на хирург, Лотфи Гарби седи пред бялото си пиано, заобиколено от купища отпадъци. На улицата са струпани нависоко раздрани пластмасови торби, от които се сипят битови боклуци. Тези фотоси от митингите в Тунис бързо се разпространиха из обществените медии преди две години, само че от този момент не се е трансформирало кой знае какво.

През 2014 година млади тунизийци правеха фотоси на противозаконни сметища и ги разгласиха в интернет. На две крачки от хотелските комплекси в Хамамет и Джерба по плажовете се търкалят пластмасови торбички, а някои са се заплели в храстите и дърветата.

След революцията от 2011 година казусът на Тунис с боклуците става все по-голям и по-голям. Толкова огромен, че държавното управление сътвори нова екологична полиция, наричана от хората " зелена полиция ", която да опита да сложи нещата под надзор.

Един от тези служители на реда е Радван Дервиш, който в един от последните няколко дни патрулира с бял пикап по крайбрежния бул. в Ла Марса, малко предградие на столицата Тунис. Като поглежда към едната страна на улицата, той стопира и излиза. Видял е по какъв начин служащи от строителен обект изхвърлят на улицата боклуци и пясък.

Дервиш може да постанова санкции до 300 динара (124 долара), само че служащите му споделят, че бригадирът не е там. А и никой от тях няма документи за идентичност. Така че Дервиш ги оставя единствено с предизвестие. " Хората схващат какво вършим тук, само че не трансформират навиците си ", споделя той. " От десетилетия не са научили нищо друго. "

Дервиш и сътрудниците му от " зелената полиция " патрулират съвсем шест месеца из северните региони на Тунис. Предполага се, че те би трябвало да глобяват хората, хванати да изхвърлят боклуци, само че също да покачват тяхната разсъдливост по този въпрос. Даже представители на държавната власт от време на време изхвърлят боклука си напряко в природата, означи министърът на околната среда Рияд Муахер, когато предходната година публично постави началото на екологичната полиция. Започнала работа единствено в няколко региона към столицата Тунис, екополицията се чака последователно да разшири обсега си на деяние в 74 общини из страната.

 Ще реши ли
© Associated Press

" Проблемът е в това, че след революцията никой не се усеща виновен или не прави нищо ", споделя Дервиш.
Според изследване на Фондацията " Хайнрих Бьол " - немски мозъчен концерн, непосредствен до партията Зелени - 72% от тунизийците споделят, че околната среда е в неприятно положение. Но едвам 0.6% от тях считат, че околната среда е действителен проблем сега. Сега хората са по-загрижени за битката с бедността, повишението на цените и корупцията измежду бюрократите.

" Никой не желае да живее измежду отпадъци ", споделя Симон Илзе от клона на фондацията в Тунис. " Тунизийците също осъзнават, че отпадъците имат отрицателно отражение върху образа им пред туристите ", прибавя тя. Постоянно има полемики за чистотата и депонирането на отпадъците. И хората от ден на ден поемат отговорността върху себе си. " Има огромна подготвеност за справяне с екологичните проблеми ", споделя Илзе.

Но казусът не е единствено в противозаконните сметища и битовия отпадък по улиците, а също в нечистите подпочвени води и химическите боклуци, които просто се изхвърлят в селските региони или в морето. " Трябва да изострим у хората чувствителността за околната среда ", споделя Дервиш, застанал пред обстойно нелегално бунище, достигащо по височина върховете на дърветата. " Това е тук към този момент от седем години, само че ние нямаме средства да го почистим ", прибавя той.

Правителството значително осъзнава казуса. Миналата година то издейства възбрана за потребление на пластмасови торбички в огромните вериги супермаркети. Обаче Дервиш също знае какъв брой сложна е битката. Докато патрулира из елегантно предградие на Тунис, той подминава по пътя си единствено няколко контейнера за боклук. Повечето поданици просто оставят боклука си пред своите входни порти.

В бедните квартали нещата са още по-зле. Тъкмо там Дервиш си напомня думите на премиера, когато публично оповестил основаването на екологичната полиция. Те имат сложна задача, споделил той и добавил: " Бога да ви е на помощ ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР