Със средства от програма Интеррег V-А Румъния – България ще

...
Със средства от програма Интеррег V-А Румъния – България ще
Коментари Харесай

С европари ремонтират Пантеона на възрожденците в Русе

Със средства от стратегия Интеррег V-А Румъния – България ще бъде ремонтиран Пантеонът на възрожденците в Русе и пространството към него, излиза наяве от съобщение на локалната администрация.
Пантеонът на възрожденците е народен монумент костница. В него са заровени 39 известни българи, измежду които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други Почетени са 453-ма радетели на българското възобновление, участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. Изграден е по план на проектант Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 година В средата под позлатения купол е горял безконечен огън, който е загасен след рухването на режима на Тодор Живков. За построяването му през 1977 година е съборена църквата „ Вси светии “ в остарялото русенско гробище.
След необятна полемика през 2001 година Пантеонът е „ християнизиран “ с слагане на кръст върху купола му и е открит непрекъснато настоящ параклис „ Св. Паисий Хилендарски “, както и музейна-документална експозиция за историята на църквата „ Всех Светих “.
Пантеонът е част от Парка на Възрожденците, разгласен за историческа недвижима културна полезност, с категория национално значение. Разположен е върху 4 422 кв.м повърхност, височината му е 22 метра. За ремонта му са планувани 1 236 723 лева без Данък добавена стойност, обезпечени по план „ Реконструкция и показване на значими културни забележителности с висок туристически капацитет в Еврорегион Русе-Гюргево “.
Сградата е облицована с мраморни плочи, които в огромната си част са компрометирани. Вертикалната дограма по четирите страни е амортизирана, а в ниската част прозорците са изпочупени. Самият купол е в положително положение от вътрешната страна, само че извън тук-там е нарушено златното покритие.
След затревяването, осъществено в интервала 1998-2001 година и оставените отводнителни канали и околовръстни тераси в постройката има голям брой течове в костницата, в обслужващите коридори, в помещението, където е ситуирано основното ел табло, в това число и по засипаните стоманобетонови детайли на стилобата.
В обслужващите коридори, част от които са превърнати в експозиционни пространства и параклис, има мощна влага и миризма на плесен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР