Със средно 0,30 стотинки на литър се е вдигнала цената

...
Със средно 0,30 стотинки на литър се е вдигнала цената
Коментари Харесай

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре

Със приблизително 0,30 стотинки на литър се е вдигнала цената на дизела в границите на месец. Повишение има и при всеобщия бензин – с 0,22 стотинки . От нощес до през днешния ден газта се търгува с към 5-6 стотинки по-скъпо . Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива разяснява пред „ NOVA “, че повишаването се дължи на нарастването на цената на петрола на международните тържища.

„ Има и различен фактор – че Русия и ОПЕК се схванаха да понижат добивите, а в това време има търсене, защото в Китай стопанската система им след Коронавирус пандемията потегля и има търсене на горива, а оттова – търсене на нефт. Тази наклонност се демонстрира и в Америка, където стопанската система им живва и има по-голямо търсене на горива, а оттова и на недопечен нефт “ , добави специалистът.

Цената на горивото може да стигне до 3 лв. за литър , предвижда Кашилски, уточнявайки, че в началото са считали, че таванът ще бъде 2,70 лв. за литър , само че в този момент следили, че цените на петрола вървели нагоре и надлежно и на горивата. По думите му по-високите цени на някои бензиностанции по места се постановат, с цел да може тя да се устоя.

„ Потреблението, съгласно информация от наши сътрудници, е спаднало с към 30%. Оборотите са спаднали с към 30%, защото хората се лимитират, когато цената на горивата са високи – лимитират пътувания и зареждания “ , добави той.

Експертът не може да каже дали национализацията на „ Росенец “ ще окаже въздействие върху цените на горивата.

Същевременно съгласно икономиста Руслан Стефанов национализацията на пристанище „ Росенец “ и скокът на горивата нямат връзка , „ в случай че няма злонамерено действие от страна на съветския оператор на рафинерията “. Той показа тезата на Кашилски, че растежът в страната се дължи на цените на петрола на международния пазар.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР