Със спада на цените на петрола през последните години, печалбата

...
Със спада на цените на петрола през последните години, печалбата
Коментари Харесай

За смисъла да носим обувки от океанска пластмаса

Със спада на цените на петрола през последните години, облагата от преработването също спадат. В момента в редица страни е по-евтино да се вършат нови пластмасови артикули от нефт, в сравнение с употребяваните един път артикули да се рециклират в нови артикули.
Тази наклонност води и до доста дребен дял на преработване на пластмасата в международен мащаб (едва 9%) и голямо количество пластмаса в океаните (79% отива в сметището или попада в природата), както демонстрират данните от скорошно изследване за световното произвеждане на пластмаси.

Над 5 трилиона частици пластмаса плуват в международния океан, сочат изчисленията на учените. Това замърсяване е сериозен риск за морските животни, които гълтам пластмаса или се задушават, омотани в опаковки. Прогнозите са, че количеството пластмаса ще надвиши това на рибата до 2050 година В момента " пластмасовата чорба " е огромен проблем, комплициран за преодоляване.

На фона на тази тъжна статистика, положителната вест е, че редица компании вземат решение да събират този морски отпадък или да го предотвратят като намират метод да употребяват другите типове пластмасови боклуци от моретата и океаните – от остарели риболовни такъми, мрежи и въжета до части твърда пластмаса и микропластмаси от водата, с цел да създават от тях нови артикули. За смисъла от идеята им споделя Ocean Deeply.

Продукти, които сега се създават от рециклирана океанска пластмаса са шишета за шампоани, скейтборд, слънчеви очила, спортни обувки,спортни дрехи, изтривалки и рогозки, бижута... Някои от компаниите, които са се присъединили в почистването на океанската пластмаса, оповестяват окуражаващи данни за количествата морските боклук, който не отива на сметището или в океана.

Преди четири години Cape Porpoise Trading Company в американския щат Мейн стартира да създава изтривалки от старите риболовен въжета, събирани от риболовците още преди те да бъдат изгубени или изоставени в морето. От начало на работата си, компанията е продала към 6500 рогозки. Керин Бърнет, притежател на компанията изяснява, че с работата си са избавили океаните от над 18 000 кг въжета от сметища и океана.

 За смисъла да носим обувки от океанска пластмаса
© Cape Porpoise Trading Company

Компанията се свързва с риболовците посредством обществените медии, с цел да събира от тях ненужните им въжета. Въпреки че им оферират възнаграждение на кг, доста риболовци дават въжетата си гратис.

Bureo създава скейтборди и слънчеви очила като рециклира риболовни мрежи в Чили, които другояче биха били изоставени в океана.

Компанията за спортно облекло Адидас си партнира с организация за запазване на океаните Parley. Резултатът от взаимната им работа " Adidas x Parley ", е че вадят морски парчета и го употребяват за направата на спортни обувки.

И това са част от положителните образци на бизнеси, които виждат смисъл и изгода да се включат в спасяването на океаните от пластмасата, преди тя да е погълнала рибата и живота на моретата, от който в последна сметка подвластен ние хората.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Рециклатор (69)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР