Със социалните партньори се обсъждат промени с голям обем и

...
Със социалните партньори се обсъждат промени с голям обем и
Коментари Харесай

Социалният министър: Няма да има нов Кодекс на труда, тепърва ще решаваме какво променяме

Със обществените сътрудници се разискват промени с огромен размер и от друг темперамент, а през идната седмица ще има среща, с цел да се реши кои оферти да влязат в дневния ред на работната група към общественото министерство. Ще внесем дефинитивни оферти до 31 март. Това съобщи на парламентарен надзор общественият министър Бисер Петков, като по този начин повтори свои думи при медийни изяви.
Същевременно общественият министър акцентира, че всички полемики сред страна, работодатели и синдикати не плануват създаване на нов Кодекс на труда. Той сподели и, че занапред щяло да има разговор " идната и по-следващата година " по хрумвания като работодателят едностранно да приключва трудовия контракт по своя самодейност (срещу 4-месечно обезщетение), да няма компенсации при преустановяване на контракта на чиновник в пенсия, в случай че той не си потегля по самодейност на работодателя, да има срочен трудов контракт за интервал от 5 години, да се вкара така наречен контракт с нулеви часове, да няма струпване на заплатен отпуск при отпуск за майчинство и развъждане на дете .
Специално за изключителния труд, Петков акцентира, че предлагането на работодателите било да може да има до 300 часа ексклузивен труд годишно, само че единствено при сделка сред работодатели и служащи т.е. със профсъюз – групов трудов контракт. Не е ясно какво става, в случай че няма профсъюз или бъде основан подобен проформа.
Петков обаче беше обстрелян с въпроси за нощния труд и че там към момента цената е 25 стотинки на час, а се приказва единствено за безвъзмездна храна по време на нощен труд, както и за какво се прокарва концепцията работата по график да стане 12 месеца т.е. двойно повече от в този момент, откакто по европейски правила може да има най-вече 4 месеца. Нощният труд е избран в разпоредба, а ние приказваме за промени в Кодекса на труда, отбрани се министърът, само че му беше напомнено, че в писмен отговор на предходен депутатски въпрос споделил, че е добре нощният труд да бъде организиран в Кодекса по труда. По втория въпрос той разгласи, че страната предлага референтният интервал за работата по график да е от 1 до 4 месеца, само че в случай че обществените сътрудници т.е. и синдикати, и работодатели са съгласни, можело да се стигне до 12 месеца.
Припомняме, че преди Петков вицепремиерът по демографската политика Марияна Николова сподели, че всички обсъждани промени по Кодекса на труда са " въпрос на обществен разговор ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР