Със скандирания България е жива и деца не дава няколкостотин

...
Със скандирания България е жива и деца не дава няколкостотин
Коментари Харесай

България е жива и деца не дава, обявиха участници в шествие в София

Със викания " България е жива и деца не дава " няколкостотин души излязоха на протестно шествие в София с искане за анулация на Закона за обществени услуги. Те се оповестиха против антисемейните закони и антидетските политики.

Наскоро от " Атака " оповестиха, че внасят законопроект за анулация на закона. От партията считат, че има обществено и публично напрежение против Закона за обществените услуги и митингите в редица градове на страната. Те са предизвикани от изказванията, че текстове от несъществуващата Стратегия за детето се прокарват в този закон.

 България е жива и деца не дава, оповестиха участници в шествие в София
© Велко Ангелов

След приемането на закона през март министърът на труда и обществената политика Бисер Петков разгласи, че него се добавя пакетът от три закона, които министерството е създало, за гарантиране на правата на хората с увреждания, регламентирани от Организация на обединените нации.

По думите му Законът за обществените услуги слага началото на промяна в бранша, която стартира с смяна на разбирането на обществените услуги и тяхната цел. Министърът изясни, че гарантирането на еднакъв достъп до общодостъпни и профилирани услуги е била в основата на закона и е една от главните му цели.

 България е жива и деца не дава, оповестиха участници в шествие в София
© Велко Ангелов

Протестното шествие през днешния ден потегли от езерото " Ариана " и стигна до Народното събрание. Сред участниците са Национална група " Родители, обединени за децата " и сдружения на родители от Русе, Кърджали и други градове в страната.

Това е следващото шествие срещу текстовете, които влизат в действие от януари 2029 година Въпреки разяснението на държавното управление, протестиращите настояват, че законът дава прекалено много власт на страната и неправителствените организации.

" Норвежки неправителствени организации ще работят в България без лиценз. Не желаеме да пуснат корени в България и да ни учат по какъв начин да се грижим за личните си деца. Не желаеме да ни заблуждават по телевизионните студиа. Ние четем закона за обществено подкрепяне и сме срещу член 30 и 31 ", настояват уредниците на митинга.

 България е жива и деца не дава, оповестиха участници в шествие в София
© Велко Ангелов

" Ако продължим и не спрем през днешния ден, ще пристигна успеха ", обявиха уредниците. Красимира, която е пристигнала за митинга от Велико Търново съобщи, че всички присъстващи са на война за бъдещето на България. " Не би трябвало да се предаваме. Тези от горната страна ни притискат и би трябвало да продължим да се борим за децата и фамилиите си ", сподели тя пред протестиращите.

" Защо, в случай че всичко е наред, до момента нито омбудсмана, нито народни представители не са сезирали Конституционния съд, с цел да ревизират дали всичко е законно ", питат уредниците. Адвокат Владимир Шейтанов съобщи, че упорства за цялостна и безусловна анулация на Закона за обществените услуги.

" Нашите претекстове са, че този закон и текстовете опонират на Конституцията, на Европейската харта на индивида, Хартата за правата на детето и доста други европейски контракти, по които България е страна ", акцентира юристът. По думите на юриста е неприемливо това да бъде превръщано в бизнес. " Съдбата на децата, на възрастните хора, е в ръцете на българския суверенитет. Не на бизнеса със обществена помощ. Не на грантовите неправителствени организации с непознати пари ", разгласи юрист Шейтанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР