Със символична първа копка“ в Карлово започва работата по проект

...
Със символична първа копка“ в Карлово започва работата по проект
Коментари Харесай

Започва ремонт на Куршум джамия и още няколко обекта в Карлово

Със алегорична „ първа копка “ в Карлово стартира работата по план за консервация, реституция и експониране на туристическата инфраструктура в общината. По него ще се ремонтират Куршум джамия и пространството към нея, Патевата къща в Карлово и Павурджиевата къща в Клисура.
Прочетете още
Финансирането е по процедура за даване на безплатна финансова помощ  за развиване на туристически атракции на оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, съфинансирана от Европейски съюз посредством Европейски фонд за районно развиване и посредством финансов инструмент, обезпечен от фонда за стабилно градско развиване.

Куршум джамия се намира в центъра на Карлово и не е настояща. Сградата е без минаре. Била е осквернявана в предишното. В края на предходната година Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово - след обжалване и анулация на решението на окръжния съд от 2013-та, съгласно което собствеността бе на мюфтийството. Съдебните каузи към собствеността на Куршум джамия бяха съпъствани от поредност митинги. 

Патевата къща  е част от  комплекса Старинно Карлово. Представя традициите в розопроизводството и лечебните качества на билките. В особено обособена стая са показани методите на добиване на разнообразни етерични масла. 

Павурджиевата къща в Клисура демонстрира възрожденския обичай от 19-ти век, а в двора и е възобновена домашна розоварна. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР