Със сигурност знаете за 12-те китайски зодиакални животински знака –

...
Със сигурност знаете за 12-те китайски зодиакални животински знака –
Коментари Харесай

Китайският зодиак на елементите: Какво означава и под кой елемент сте родени вие?

Със сигурност знаете за 12-те китайски зодиакални скотски знака – плъх, вол, тигър, заек, змей, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе – които се повтарят на 12-годишен цикъл. Но знаете ли, че има подобаващ детайл, който може да ни даде още повече информация за годината и за нас самите? Например 2020 година не беше единствено годината на плъха, това е годината на металния плъх! И по този начин, какво значи, че 1989 година беше годината на земната змия? Или 2002 година беше годината на огнения кон? Нека да се задълбочим в теориите за детайлите, какво значи всеки от тях и по какъв начин можете да откриете кой детайл сте вие?

Какъв е произходът на китайските зодиакални детайли?

Има пет детайла на китайския зодиак: дърво, огън, земя, метал и вода. Те са извлечени от теорията за петте детайла – или Ву Син – философия, употребена за разказване на връзката и взаимозависимостта сред всички неща. Това обучение е обвързвано с намирането на салдото и приемането на процеса. Когато една сила нараства, друга отслабва. Всички детайли са взаимосвързани и няма подчиненост. Тази доктрина образува основата освен на китайския зодиак, само че и на други източни обичаи като фън шуй, холистична медицина, акупунктура, гадаене (като I Ching) и бойни изкуства.

В западната астрология има сходна идея за четири детайла – земя, въздух, огън и вода, в началото разказана от Платон. Тези хрумвания към детайлите и по какъв начин те се отнасят, са в основата на повода, заради която назоваваме огнения знак забележителен, а водния знак сензитивен. Без единия детайл (или тип) другият детайл не съществува. Никой не е по-добър или по-лош от другия и всички играят взаимно. В последна сметка задачата е хармонията. Всички астрологични архетипи, произлизат от тук.

В теорията за петте детайла взаимоотношението сред детайлите по едно и също време основава и унищожава силата. Когато детайлите взаимодействат, сходно на противоположните страни на признака ин-ян, напредъкът (независимо дали е позитивен или отрицателен) е неминуем.

Цикълът на Петте детайла върви в избран ред и може да бъде запомнен посредством отбелязване на другите процеси на основаване и заличаване посредством тях. Създаващите (генеративни) взаимоотношения са:

  • Дървото разпалва огън
  • Огънят основава Земята
  • Земята държи метала
  • Металът носи вода
  • Водата храни дърво

Взаимодействията за заличаване (преодоляване) са:

  • Огънят топи Метала
  • Металът разцепва Дърво
  • Дървото разделя Земята
  • Земята гълтам Вода
  • Водата потушава Огъня

В теорията на петте детайла основаването и унищожаването са допълващи се процеси, при които крайната цел е хармонията.

Какво значат китайските зодиакални детайли?

Тъй като всички детайли работят дружно, всеки от тях има разнообразни цели и хората, родени под избрани видове детайли, имат разнообразни личностни черти. Успешният екип се нуждае от всички елементи на пъзела: хората родени под знака на дърво са визионери, човек под знака на огъня е с авантюристичен дух, миротворецът е под знака на земята, строгият човек е под знака на метала, артистичният човек е роден под знака водата.

Не забравяйте, че всеки детайл е единствено една част от пъзела (който включва и зодиакалния знак за всяка година). Някои детайли резонират повече с избран зодиакален знак – като дърво със заек и петел с метал. Нека да влезем в детайлностите за всеки, с цел да можете да определите кой сте вие. Не забравяйте да имате поради и вашия китайски зодиакален знак, защото това прибавя още един пласт, с цел да разберете по какъв начин детайлът работи за вас.

Дърво: заземени визионери

Хората, родени през дървените години, са търпеливи, състрадателни и разбиращи. Подобно на обширните корени на мощно, антично дърво, тези хора са мъдри оттатък годините си. Винаги обаче порастват още. Хората от дърво са толкоз топли и общителни, колкото и постоянни и практични. Дърветата изпращат известия между тях посредством подземната си мрежа от корени, а също и за хората родени под детайла на дървото, връзката и растежът вървят ръка за ръка.

Тъй като те са толкоз фокусирани върху разширение и благоприятни условия, дървесните типове могат да станат прекомерно конкурентни или захласнати от достижения поради самите достиженията. Когато са прекомерно фокусирани върху успеха, те могат да се натрапят и да не зачитат границите на другите. Визията им е мощна, само че не трябва да пречи на напредъка на другите хора!

Хората родени под детайла дърво са отлични плановици и вземащи решения и постоянно са свързани с извънредно мъдри създания като совите. За да се преборят със склонността си да работят и даже да прекаляват, те би трябвало да се занимават с постоянни извършения (нещо за създаване на мускули или йога, или пилатес) и да си почиват доста.

Асоциации за дърво

  • Цвят: зелен
  • Сезон: Пролет
  • Планета: Юпитер
  • Символ: Дракон
  • Климат: Вятърничав
  • Зодия: Тигър, заек

Ако последното число в годината на вашето раждане е 4 или 5, тогава вашият детайл е дърво. Последни дървесни години: 1974, 1975, 1984, 1985, 1994, 1995, 2004, 2005, 2014, 2015

Огън: търсачи на завършения

Родените през годините под знака на огъня не могат да не преследват завършения. Творчески и упорити, тези хора са просто надълбоко запалени по живота. Хората на огъня са извънредно стимулирани и щом искрата им се възпламени, те няма да спрат, до момента в който не осветят цялото село … или до момента в който не изгорят цялото село. И в случай че не желаете да бъдете погълнати от пламъка, безусловно няма да им попречите!

Тъй като те работят със пристрастеност, те са търсачи на мощни чувства, които елементарно се отегчават, в случай че това, което вършат, стане прекомерно повтарящо се или всекидневие. Те не се оправят добре в работна среда, където всеки ден е еднакъв. Свободната процедура несъмнено е по-добра за тях, в сравнение с да работят вечно в една и съща компания. Хората под знака на огъня ще оставят работа или връзката си, в случай че нещо по-вълнуващо притегли вниманието им. Спонтанността е техният любовен език.

Тъй като се нуждаят от непрекъсната стимулация, хората от огъня могат да страдат от безпокойствие и бодърствуване, в случай че не контролират нервната си система. Те се разгарят. За да се охладят, би трябвало да се любуват на пейзажи на дълги разходки и да бъдат супер бдителни за това да останат хидратирани!

Огнени асоциации

  • Цвят: Червен
  • Сезон: лято
  • Планета: Марс
  • Символ: Феникс
  • Климат: парещ
  • Зодия: Кон, змия

Ако последното число в годината на вашето раждане е 6 или 7, тогава вашият детайл е огън. Последни огнени години: 1976, 1977, 1986, 1987, 1996, 1997, 2006, 2007, 2016, 2017

Земя: съзерцателни посредници

Родените през земните години са естествени миротворци. Отговорни и насочени към справедливостта, тези хора са посредниците на връстници в колежа и фанатици в гимназията, които постоянно се грижат груповият план да бъде предаден в период. Типовете Земя са тези, които остават спокойни, даже когато са в очите на бурята.

Въпреки че те са специалисти за разрешаване на проблеми и спешни мениджъри, земните видове от време на време могат да прекалят със своята мощ и да станат малко егоцентрични и контролиращи. Тези хора реалокират планина, с цел да ви оказват помощ, само че не са удовлетворени, в случай че никой не им даде заем за това. Едно просто „ благодаря “ не е задоволително за земните видове.

За да се задържат (може би по подигравка на съдбата) в бизнеса си – а не просто да живеят, с цел да оказват помощ на всички останали – земните хора би трябвало да отделят време за медитация и устойчивост.

Асоциации на Земята

  • Цвят: кафяв
  • Сезон: Между лятото и есента
  • Планета: Сатурн
  • Символ: Котел
  • Климат: Дъждовен и мокър
  • Зодия: Змей, куче, вол, овца

Ако последното число в годината на вашето раждане е 8 или 9, тогава вашият детайл е земята. Последни земни години: 1978, 1979, 1988, 1989, 1998, 1999, 2008, 2009, 2018, 2019

Метал: постоянни, като Ледената кралица

Обичайте ги или ги мразете, хората, родени през металните години, постоянно си правят работата. Тези хора са непреклонни и сковани, регламентирани минималисти, които са в атака. За тях удовлетворението идва с намирането на най-простия път към добре свършената работа. Те също са извънредно лоялни и свирепо пазят околните си.

Родените под детайла на метала са дисциплинирани и имат високи морални стандарти и макар че това е нещо, което би трябвало да се почита, те също могат да бъдат неоправдателни и контролиращи. Остри като ножове, когато металните хора се ядосат, думите им могат да режат. Наложително е те да се научат да са малко по-меки към другите и да осъзнаят, че разпоредбите и структурата са значими, само че те не са всичко.

Металните хора могат да се допрян до по-меката си, по-състрадателна страна, изключително когато работят като доброволци за обществото. Те са смирени, когато са част от нещо по-голямо от себе си, което към момента има осезаемо влияние. Тъй като имат проблеми с отпущането, те би трябвало да практикуват надълбоко дишане и медитация, с цел да намерят своето вътрешно успокоение.

Асоциации на метали

  • Цвят: Бял
  • Сезон: Есен
  • Планета: Венера
  • Символ: Тигър
  • Климат: Сух
  • Зодия: Маймуна, петел

Ако последното число в годината на вашето раждане е 0 или 1, тогава вашият детайл е метал. Последни железни години: 1970, 1971, 1980, 1981, 1990, 1991, 2000, 2001, 2010, 2011, 2020

Вода: Интровертни артистични натури

Хората, родени през водните години, са чувствителни и интровертни, нормално се нуждаят от доста време за саморефлексия. С мислите им, които постоянно се въртят в главите им, от време на време са в облаците – те обичат да стоят надалеч от драмата и да следят в профил. Хората воден вид ще стъпват в стресови обстановки единствено когато знаят, че гласът им би трябвало да бъде чут. Типовете вода обичат личната си компания и тяхното щастливо място е да прекарват дъждовен ден у дома, да четат и да водят дневници. Видовете вода са изпълнени до ръба с креативност и ентусиазъм. Те са симпатични перфекционисти, които обичат да координират действия, които вършат всички щастливи.

Съпричастни към неточност, типовете вода от време на време могат да разрешат на околните им да поемат живота им и да се изгубят в историите на другите. От друга страна, те също могат да се изолират, с цел да се предпазят и да станат пасивни или самоугаждащи.

За да намерят баланс, хората, родени през водните години, се нуждаят от спокойна конюнктура. Те също би трябвало да се напънат да излязат от къщи и да се социализират, тъй като макар че постоянно могат да се забавляват, те са подхранвани от това, че са към другите. Типовете вода нормално са безстрашни и имат мощна воля. Не ги подценявайте единствено тъй като са чувствителни!

Водни асоциации

  • Цвят черен
  • Сезон: Зима
  • Планета: Меркурий
  • Символ: Костенурка
  • Климат: Студен
  • Зодия: Плъх, Прасе

Ако последното число в годината на вашето раждане е 2 или 3, тогава вашият детайл е вода. Последни водни години: 1972, 1973, 1982, 1983, 1992, 1993, 2002, 2003, 2012, 2013

Какво значи, че 2021 година е годината на металния бик?

Годината на Вола е обвързвана с издръжливостта. Вече не става въпрос единствено за оцеляване (вижте: Годината на плъха 2020), само че тази година е за слагане на репери в земята, с цел да укрепим краката си и да стабилизираме това, което евентуално се е чувствало като доста нестабилна почва.

Свързани с Ин (женската, възприемчива) сила, през годината на Вола, неща като дълг и отговорност може да се почувстват извънредно тежки. Дори неща, които в миналото сме считали за лесни, може да лишават повече старания и напън, с цел да излезем от земята.

Силата на Вола е неоспорима, само че не можем да преминем към фантазиите си при всяка опция. Трябва да избираме борбите рационално.

Годината на Вола, този път е и година на Металния Вол. Това е втората поредна железна година, което значи, че този детайл ще продължи да акцентира нашата неотстъпчивост. Като цяло това е година за възобновяване, дълготрайно мислене, създаване на семейство и най-много на дисциплинираност.

Родените по време на железна година безусловно са в своята буря през последната година. Видовете метали са хора, на които може да се разчита. Металните хора са оживели и могат да решат всеки проблем единствено с това, което имат на разположение. В несигурни времена структурата ни държи съсредоточени и фокусирани. Така че, дано следваме образеца на стратегическите, а от време на време и шефове – железни хора в живота ни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР