Със сигурност ви се е случвало - дори самата мисъл

...
Със сигурност ви се е случвало - дори самата мисъл
Коментари Харесай

Защо преяждаме? Въображението е виновно

Със сигурност ви се е случвало - даже самата мисъл за вкусна и нездравословна храна е способна да провокира слюноодтеляне. А колкото по-живо си представяме едно ядене, толкоз по-силен вкус ни се отваря. Психолозите удостоверяват, че хората с развита фикция са по-склонни към преяждане и напълняване. Но откриват и друго: че не визуализацията на храната, а фантазията за аромата й въздейства по-силно на апетита и на тежестта.

Според изследователи от университета в Йейл способността да си представим тъкмо по какъв начин ухае блюдото е директно обвързвана с повишението на Индекса на телесната ни маса (ИТМ), написа Дейли Мейл. ИТМ показва дали тежестта е в здравословни граници спрямо ръста.

Учените вършат изводите въз основа на две изследвания. Те помолили доброволци да попълнят въпросник, оценяващ силата на въображението им. Две от тематиките в анкетата били свързани със способността да си показват външния тип и аромата на обекти, които не са храна. Третата тематика била единствено храна.

Доброволците трябаво да си показват усета и уханието на свеж самун, на печено месо, на пуканки, на месо на грил. Създаденият от фантаизията облик на храните бил оценен по канара, която регистрира ИТМ на доброволците. Оказало се, че хората с най-ярки облици на храна в мозъка имат и най-голям Индекс на телесната маса. Оказало се също по този начин, че той е обвързван повече с мириса на храната, а не с това по какъв начин наподобява.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР