Със сигурност сте имали моменти, когато сте се чудели как

...
Със сигурност сте имали моменти, когато сте се чудели как
Коментари Харесай

4 съвета да проведете смислен разговор след въпроса „Как си?“

Със сигурност сте имали моменти, когато сте се чудели по какъв начин да проведете логичен диалог с някой, който няма доста общи тематики с вас. Всеки диалог е опция за насърчаване на същински, човешки връзки – без значение дали става въпрос за поддържане на съществуващи или основаване на нови взаимоотношения. Воденето на логичен диалог може да ни помогне да преработим и да се поучим от самостоятелния си опит дружно.

Но въпреки всичко може да е мъчно да отидем оттатък общоприетото „ Как си? “. Често отговорът на този въпрос може да наподобява като доста комплициран. Затова споделяме: „ Добре! “ или „ Горе-долу “, тъй като това, по какъв начин се оправяме в реалност, ни се коства прекалено много, с цел да го разнищим, или прекомерно тежко, с цел да го споделим с някой различен.

Може да е още по-трудно, в логичен диалог, когато индивидът, с който беседваме, има разнообразни отзиви по обществените и политическите въпроси, които се случват към нас. Често се оказва, че приказваме един на различен, един против различен или един над различен, а не един с различен. В тези моменти пропущаме шанса да се учим от хора, които оспорват нашите догатки. Разговори, които ни предизвикват да се замислим върху съществуващите си схващания, да сътворяваме нови хрумвания и да напредваме умствено имат значение. И по този начин, за какво ни е толкоз мъчно да водим логичен диалог, който ни кара да се усещаме по-свързани, по-пълноценни и в последна сметка по-щастливи?

Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да водите логичен диалог:

Започнете с любознание

Независимо дали става дума за приятелите, фамилията, обичания или водача на таксито, всеки диалог е покана да научите нещо. Любопитството ни кара да се включим в един логичен диалог. Не единствено това, само че и научаваме по-бързо и запомняме повече, когато в действителност желаеме да научим нещо. Доста евентуално е индивидът, с който разговаряте, да знае нещо, което вие не знаете, без значение дали става въпрос за прекарване, което имате, за място, което постоянно сте желали да посетите, или за нещо, което е видял по новините. Затова, в случай че не знаете нещо, попитайте.

Ако някой спомене нещо, за което желаете да научите повече, попитайте. Ако някой е на мнение, друго от вашето, задавайте въпроси, с цел да разберете за какво. Любопитството изтласква диалога оттатък повърхностните всемирски тематики и ни оказва помощ да се усещаме по-близки с индивида, с който сме. Затова пробвайте посредством любопитсво да проведете логичен диалог.

 логичен диалог

Избягвайте самоизясняващите се въпроси

Склонни сме да задаваме въпроси, които постановат личните ни упования и предразсъдъци на другите. Когато попитаме: „ Това ядоса ли те? “ или „ Щастлив ли беше? “, евентуално ще получим отговор „ да “ или „ не “. Вместо това, в случай че попитаме: „ Как се почувствахте? “, приканваме другия човек да насочи диалога без наказание и да отговори без боязън от рецензия. Така сигурно ще се получи по-добър и логичен диалог

Формулирането на въпроси с по-отворен темперамент също по този начин предизвиква другия човек да обработи това, което претърпява, и по какъв начин се усеща на по-дълбоко равнище. По този метод можете да очаквате да получите по-сложни, изненадващи и осветляващи отговори, които ви оказват помощ да разберете по-добре. Така ще проведете логичен диалог, който да се задълбочи повече от едно „ да “ или „ не “.

 логичен диалог

Отпуснете се

Не всяка мисъл, която нахлува в главата ви, се нуждае от микрофон. Понякога е по-добре да оставите мислите да преминат, без да ги изричате на глас. Не спирайте да слушате или да прекъсвате другия човек, тъй като желаете да сте сигурни, че няма да забравите да споделите интелигентен коментар или история.

Уверете се, че оставяте другия човек да довърши изцяло изявлението си. Ако това, което сте желали да кажете, към този момент не е подходящо или не способства за по-нататъшното развиване на диалога, оставете го. Така ще стигнете до доста по-смислен диалог, който да протече безпрепятствено.

 логичен диалог 3

Практикувайте емпатия

Емпатията е способността да оставите настрани личните си предубеждения и да разберете възприятията на някой различен. Това може да стане въз основа на неговия личен неповторим опит, вероятност и настройка. За да можете да съчувствате, е значимо да признаете, че всички ние сме предубедени и че дейната работа за управлението им е ангажимент за цялостен живот.

Когато слушате с емпатия, вие вземате интензивно решение да разберете непознатото мнение и полезности, без да ги критикувате. Това не значи, че би трябвало да сте съгласни с това, което споделят, само че почитате правото им да го изразят и да бъдат чути. Един логичен диалог не значи, че би трябвало да сте на едно мнение. Диалогът може да премине и през спор, само че да покажете, че се интересувате от тематиката.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР