Със сигурност съществуват теми, които избягвате, или въпроси, на които

...
Със сигурност съществуват теми, които избягвате, или въпроси, на които
Коментари Харесай

Как да отговорим на неудобните въпроси?

Със сигурност съществуват тематики, които избягвате, или въпроси, на които не желаете да отговаряте. Въпреки това роднините, съседите, приятелите не стопират да ви питат за работата, за децата, за движимостите ви, за домашните ви любимци, за ваканцията ви и така нататък Ако някой човек не ви е непосредствен, сигурно любознанието му може да бъде извънредно дразнещо и неприятно. Все отново положителното образование изисква да излезете по някакъв метод от обстановката. Ако някой ви зададе неуместен въпрос, можете да предприемете следното:

- да промените темата;

- да отговорите напълно сбито и общо;

- да заявите, че не желаете да говорите за това;

- да отговорите с въпрос.

В множеството случаи когато игнорирате въпроса, индивидът, който го е задал, стартира да се усеща неловко и самият той сменя тематиката. Дори може да си вземе поука и различен път да не навлиза в персоналното пространство на другите.

Ако въпреки всичко си имате работа с някой изпечен безсрамник, който продължава да любознания, кажете: „ Не ми се приказва за това, кажи ми ти по какъв начин си, какво става с теб? ” Първо, насочвате вниманието в друга посока, към индивида, който най-вероятно обича да приказва за себе си; второ, овладели сте се и сте дали отговор вежливо и възпитано. Най-важното е да не деянията неучтивост и да не изстреляте нервно отговор, ядосани от непознатата недосетливост.

Въпросите са тези, които задават хода на един диалог. Затова психолозите пишат цели книги по въпросите за умеенето да се води диалог. Независимо дали е в битова, или официално-делова сфера, диалозите си имат собствен етикет и е добре да го познаваме.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР