Със сигурност имаше индикации от страна Нидерландия, че ще спазва

...
Със сигурност имаше индикации от страна Нидерландия, че ще спазва
Коментари Харесай

Борбата на България за Шенген: Ще станем ли жертва на чужди политически битки през есента?

Със сигурност имаше индикации от страна Нидерландия, че ще съблюдава линията на Европейската комисия, която като цяло е за приемането на България и Румъния в " Шенген “. Че няма да търси нови условия и критерии. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на Радио " Фокус " Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

" Нещо повече – даже имаше индикативна дата за приемане на България в Шенген дружно с Румъния през октомври месец. Вижте, разделянето – да, то е допустимо. Практически е неизпълнимо, тъй като каква ще да е тази външна граница – река Дунав. Не съм уверен, че румънците могат да подсигурят в действителност солидна граница, ще им коства доста средства и ще отнеме време. Но да речем, че има политическа воля за разделянето.

Имаше такава, да. Смятам в този момент обаче, че Австрия остана единствената страна, която има някакви забележки, и тя нямаше да може да ги удържи. Така че като цяло упованието е положително. А вие знаете ли, по какво може да се ориентирате? По обстоятелството, че Бойко Борисов става член на Външната комисия, дори желае да я оглави, и по обстоятелството, че Кирил Петков пък желае да оглави Комисията по европейски въпроси и да я кръсти Комисия по присъединение към " Шенген “. Те желаят да си припишат заслугата и всичко това – в резултат на ясната индикация, че Нидерландия ще отдръпна своите забележки ", изясни Витанов.

Той добави, че всичко това е било допреди няколко дни, тъй като има нещо, което в България не се знае - има нова обстановка в Нидерландия, която допуска, че държавното управление на Марк Рюте ще падне всеки миг. (бел. ред. Интервюто е извършено на 07.07.2023 година, когато Петър Витанов направи тази прогноза . В същия ден вечерта стана ясно, че министър председателят на Нидерландия Марк Рюте ще подаде оставката на кабинета си, откакто не се реализира единодушие по ограниченията за ограничение на имиграцията)

" Вие знаете, че главният проблем пред Нидерландия е отглеждането на животни и нуждата от понижаване на замърсяването, което значи, че поради излъчванията от едрия рогат добитък в Нидерландия, която гледа най-вече глави добитък в целия Европейски съюз, поради голямото замърсяване този бранш има различен вид проблеми, в това число и обществени проблеми – не се развива строителството, тъй като строителството единствено по себе си отделя доста излъчвания.

И с цел да може да се компенсира едното, се занемарява другото. Това води до тежки обществени проблеми в огромните градове, това води и до вътрешни несъгласия на политическите партии. Въпрос на дни е да падне държавното управление. Ако държавното управление падне, което е, бих споделил, по-вероятният сюжет все още, партията на Марк Рюте ще се опита да измести дебата от замърсяването в посока миграцията, тъй като тематиката " Замърсяване “ им е неуместна, защото техните последователи, на партията на Марк Рюте, в огромните градове са твърдо " за “ понижаване на въглеродните излъчвания, само че техните последователи отвън градските места са " за “ дерогация, с други думи, за повишение равнищата на замърсяване, тъй като там са земеделските региони.

И в този момент концепцията на Рюте и на неговата партия е да измести фокуса на дебата от замърсяването в миграцията, защото те са доста крайни и доста рестриктивни. Ако изместят дебата в посока миграцията, можете да бъдете сигурни, че Нидерландия ще резервира своите запаси и ние ще станем жертва на техните политически борби през есента. Но това следва да го забележим ", изрично съобщи Петър Витанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР