Със сигурност БНБ следва тенденциите и указанията на ЕЦБ и

...
Със сигурност БНБ следва тенденциите и указанията на ЕЦБ и
Коментари Харесай

Кредитен експерт: Банките вдигат таксите заради скъпоструващите им инвестиции

„ Със сигурност Българска народна банка следва трендовете и напътствията на ЕЦБ и също покачва лихвените равнища. Основните банки кредитодатели в България ценообразуват заемите си върху референтен лихвен %, който се базира на цената по депозити на семействата, което значи, че имаме доста директна връзка сред лихвите на депозитите и цената на заемите. “

Това разяснява за Euronews Bulgaria Екатерина Кирилова – шеф „ Клонова мрежа “ и „ Продажби “ в една от най-големите банки у нас.

По нейните думи банките поддържат нулеви или близки до нула лихви на депозитите напълно умишлено – първо, тъй като пазарът е доста ликвиден и второ, тъй като поддържат по този метод и лихвите по кредите ниски.
Стъпка по стъпка, лека-полека се подвигат и цените на новоотпуснатите заеми, което идва от надбавката, която леко се повишава.
„ България сега цените на заемите са най-ниски от цяла Европа. Към моментна изискванията за изтегляне на заем са преференциални, тъй като референтният лихвен % е невисок “, разяснява още Кирилова.

„ Очаквахме спад и изстудяване, само че от началото на годината виждаме тъкмо противоположната наклонност. Сравнявайки със същия интервал на предходната година, можем да кажем, че следим леки растежи при потребителското и ипотечно кредитиране “, означи банковият специалист и добави, че при бизнес кредитирането има сериозен интерес.

Кирилова разяснява и покачването на таксите на банките.

„ В последните години обслужването в банките като цени изостава много от растежа на цените отвън банките. Банките подвигат цените на услугите, свързани с обслужването на парите в кеш – изтегляне от банкомат, изтегляне и вноска на каса, тъй като това е доста скъпоструващо наслаждение и банките влагат ужасно доста в сигурност и обслужване на кеша “, уточни банковият специалист.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР