Със същото име като българския град Търговище - румънският му

...
Със същото име като българския град Търговище - румънският му
Коментари Харесай

Градът, в който започва царуването на граф Дракула и е екзекутиран Чаушеску

Със същото име като българския град Търговище - румънският му адаш е несъмнено много забавно място, в което има много история. Градът е с население под 80 000 поданици и не може да се каже, че впечатлява със сериозна инфраструктура, само че несъмнено от няколко години към този момент е много притегателно място за туристи. 
Прочетете още
Румънският Търговище се намира на 80 км. на север от столицата Букурещ. Всъщност Търговище е измежду една от първите столици на страната. Тя е втората столица на Влахия в интервала 1418-1659. 

Именно тук известният с жестокостта си държател на Влахия Влад Цепещ е провъзгласен за крал. Цепещ е прочут още и като граф Дракула, а митовете за него са безчет. Той ръководи в интервала 1448-1476 с три спирания. 

Имено Влад Цепещ е построил и кулата Киндия, която и до ден сегашен е признакът на града. Кулата е висока 27 метра, а настоящият ѝ тип е завършен през XIX век. Именно кулата е визитната картичка на града. В крепостта на Търговище има огромна черква, в която също може да влезете, както и музей. Накрая може да се качите най-отгоре на кулата, от която ще видите и страхотна панорама от целия град. Цената за посещаване на целия комплекс е 15 леи или 6 български лв.. 

На името на Киндия е кръстен и локалният футболен тим, който играе в елита на Румъния, само че заради ремонт на стадиона сега семейства в Плоещ. 



Другата забележителност на Търговище е мястото, където е бил екзекутиран водача на комунистическа Румъния Николае Чаушеску. Бившите казарми на Търговище се намират тъкмо до жп гарата на града. Музеят е открит за посетителите през 2013-а година. Тук на 25 декември 1989г. са разстреляни водачът на Румъния и жена му Елена. Двамата бягат от Букурещ с хеликоптер по време на Румънската гражданска война, откакто виждат, че тълпата към този момент е против тях. Според повече историци обаче всичко е било режисирано от генералите на румънската войска, с цел да могат те да стигнат до Търговище, където са задържани. Изправени са пред спонтанен арбитражен съд, който ги упреква в закононарушение против румънския народ, укриване на милиарди в непознати банки, а смъртните присъди са произнесени единствено час след началото на процеса. Двамата прекарват три дни в казармите преди в 14:45ч. на 25 декември 1989г. да бъдат разстреляни, а съгласно данните в телата им са изстреляни 120 патрона. 

Самият музей не е по никакъв начин впечатляващ, само че несъмнено е част от историята. Дали, с цел да спестят или да придадат достоверна конюнктура от музея не са се погрижили той да бъде отоплен. В самите казарми може да видите мястото, на комендантите, стаята, в която се е провел спонтанният развой, който и до ден сегашен е считан за абсурден, тъй като се провел без никакви правни правила. Също може да се види и мястото, където двамата са били затворени в последните си три дни. В стаите са сложени и военни униформи от комунистическа Румъния, както и знамето на страната от този интервал. В двора на казармите се намира и мястото, където двамата са екзекутирани, а по стените още си личат и следите от патроните, а от музея са обрисували и къде са лежали телата на двамата. 

Входът за музея е 10 леи или към 4 български лв..

В Търговище могат да се видят и още няколко забавни музея - историческият музей, художествената изложба, музеят Каса Романтей - сходен на етнографски музей, музей на националната полиция, както и музей на старите книги. 

Съвсем разумно български и румънският град Търговище са и побратимени.

Градът не е доста богат на заведения и заведения за хранене, само че за сметка на това хотелите са положителни. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР