Със сълзи и прегръдки майките на деца с увреждания приеха

...
Със сълзи и прегръдки майките на деца с увреждания приеха
Коментари Харесай

Сълзи, прегръдки и радост след приемането на Закона за личната помощ

Със сълзи и обятия майките на деца с увреждания одобриха окончателното гласоподаване на Закона за персоналната помощ. Те махат палатковия лагер пред Народно събрание .

Протестът обаче продължава през януари пред Министерство на здравеопазването до реформиране на ТЕЛК .

Законът за персоналната помощ е огромна изстрадана победа , разгласи омбудсманът Мая Манолова след гласуването. Приет е най-отричаният законопроект, по думите й. Това не е елементарен закон, а изстрадан закон от едни смели дами , отсече публичният бранител.

 Борисов и майките се схванаха
Борисов и майките се схванаха

Премиерът се оплака от насъбраните проблеми в разнообразни

Според нея майките на деца с увреждания са дали урок на българското общество , че една идея, колкото и да е невъзможна, може да бъде сполучлива, в случай че е обективна.

Най-лесно е да се каже, че не може , не става и не е допустимо, уточни Манолова. Е, допустимо е , отсече тя.

Социалният министър Бисер Петков също приветства гласуването и посочи, че Законът за персоналната помощ е един измъчен закон. Много пъти бяхме сред " осанна! " и " разпни го! " , акцентира той.

 Бисер Петков сюрпризиран от реакцията на майките
Бисер Петков сюрпризиран от реакцията на майките

Финансирането на персоналната помощ е обезпечено, съобщи министърът на труда и обществената политика

Припомняме, Българска социалистическа партия разяснява по време на дебатите по второ четене на Закона за персоналната помощ , че няма смисъл услугата персонална помощ да се преотстъпва от общината, намесата на частни субекти ще докара до оскъпяване на процеса. ГЕРБ бяха ядосани на Корнелия Нинова, че не идва на работа .

Законопроектът планува от 1 януари 2021 година основаването на Държавната организация за хората с увреждания , която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания .

Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания .

След изключителната среща при премиера на 28 ноември, майките получиха увещание, че някои текстове от Закона за персоналната помощ ще бъдат модифицирани. Работна група се събра по неотложност в Народното събрание, с цел да откри решения по противоречивите моменти .

Майките и омбудсманът настояха парите, планувани за персонална помощ през идната година, да се трансферират от централния бюджет в този на общественото министерство .

На 27 ноември, омбудсманът Мая Манолова и активистките на придвижването " Системата ни убива " сигнализираха за проблем в бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП). С позиция по тематиката излязоха и от придвижването " Системата ни убива ".

Малко преди този момент, Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов разяснява тематиката , наблягайки два пъти, че всичко, което е поето като ангажимент по отношение на митингите на родителите на деца с увреждания, е изпълнимо.

Законът за персоналната помощ е един от трите закона, които станаха мотив за нестихващите митинги на родителите на деца с увреждания. След като майките получиха оставката на вицепремеира Валери Симеонов и откакто тя беше призната от депутатите , майките обявиха, че ще продължат с недоволството си на палатковия лагер пред Народно събрание, до момента в който текстовете не бъдат признати.

Към края на ноември, в Бюджета за 2019 година за хората с увреждания са планувани спомагателни 150 млн. лв. .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР