Със 70 млн. лева по една от националните програми в

...
Със 70 млн. лева по една от националните програми в
Коментари Харесай

70 млн. лева ще отидат за обезщетения на пенсионирани учители

Със 70 млн. лв. по една от националните стратегии в образованието ще се финансират компенсациите при преустановяване на трудовите контракти на педагогичен и непедагогически експерти през тази година.

Предвидено е със средствата да се поемат разноските при напускането на просветителната система на 11 000 души. От тях 8000 са преподаватели, а 3000 - непедагогически личен състав. Обезщетенията се дължат при пенсиониране или преустановяване на трудовите контракти по други аргументи като усъвършенстване на структурата на учебното заведение или детската градина, както и закриването им.

Сумата за тази година е съвсем два пъти по-голяма в съпоставяне със средствата, които бяха планувани през 2019 година Тогава за същия брой напускащи системата експерти бяха заделени близо 36.6 млн. лв..

Програмата за погашение на компенсации на учителите е с най-големия бюджет от всички 21 национални просветителни стратегии, които Министерството на образованието и науката ще финансира през тази година. В четвъртък плановете на стратегиите бяха показани от министъра Красимир Вълчев и оповестени за публично разискване. Общият им бюджет е 140 млн. лв..

За първи път от тази година просветителното министерство ще финансира основаването на STEM центрове в българските учебни заведения - за млади откриватели, за технологии в изобретателните промишлености, по естествени науки, проучвания и нововъведения. Въпросните центрове би трябвало да са с фокус върху образованието посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР