Със 159 гласа за“, 41 - против“ и 20 въздържал

...
Със 159 гласа за“, 41 - против“ и 20 въздържал
Коментари Харесай

Парламентът няма да работи в петък заради Рамазан Байрам

Със 159 гласа „ за “, 41 - „ срещу “ и 20 „ въздържал се “ депутатите одобриха предлагането на ПГ на Движение за права и свободи Народното събрание да не заседава на на следващия ден, 21 април.

 

Проектът беше импортиран през вчерашния ден от народни представители от Движението за права и свободи.

То е по отношение на началото на мюсюлманския празник Рамазан байрам.

 

Религиозните празници са неработни дни за членовете на съответните вероизповедания, аргументира предлагането Йордан Цонев.

След като то беше гласувано, от името на ПГ на Движение за права и свободи Цонев поздрави с настъпващия празник мюсюлманите у нас и зад граница.

От „ Възраждане “ възразиха против това петък да е неработен ден за цялото Народно заседание (НС).

Те акцентираха, че през вчерашния ден Народното събрание е отменил великденската си почивка, а през днешния ден приема да не работи в петък поради различен празник.

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ означи, че настоящият устав на Народно събрание дава опция на всеки народен представител, който смята, че има уважителна причина за неявяването си на пленарно съвещание, да подаде заявление до ръководителя на Народното събрание. Това могат да създадат депутатите от Движение за права и свободи, предложи тя.

Според ръководителя на ПГ на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, в случай че решението бъде гласувано, ще се сътвори казус, тъй като в Народното събрание има представители и на други деноминации – евреи, протестанти, католици.

 

" Според. член 13 алинея 4 от Конституцията религията не се употребява за политически цели. Създаваме казус, тъй като в нашия парламент, с изключение на източноправославни и мюсюлмани има и представители на други религиозни деноминации ", обоснова се той.

 

Ако всеки въз основата на това решение изиска неработен ден, няма да има съображение, на което да гласуваме срещу, аргументира се той. Освен това не всички в Движение за права и свободи са мюсюлмани, те могат да продължат да работят, добави Костадинов.

 

И изрази убеденост, че, в случай че депутатите от Движение за права и свободи подадат заявки до ръководителя на Народното събрание, той ще ги почете.

 

Гюнай Хюсеин от Движение за права и свободи съобщи, че настояването не е в несъгласие с Конституцията:
" Не виждам нищо политическо в това решение! Напротив, България постоянно е била пример за етническа приемливост ".

Така, откакто депутатите взеха решение на следващия ден Народно събрание да не заседава,
ръководителят на Народно събрание Росен Желязков насрочи идващото пленарно съвещание за сряда, 26 април от 9:00 часа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР