Със 157 гласа за“ и 57 – против“ парламентът подкрепи

...
Със 157 гласа за“ и 57 – против“ парламентът подкрепи
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната

Със 157 гласа „ за “ и 57 – „ срещу “ Народното събрание поддържа участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия.

„ За “ бяха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “(ПП-ДБ), Движение за права и свободи и „ ИТН “, които са и вносители на декларацията.

Против очкавано се оповестиха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

В текста се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

Народното събрание изрично упорства за неотложно преустановяване на нуклеарния шантаж, както и на всички дейности на Руската федерация, в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации, които съставляват най-сериозният удар против мира и благоденствието както на европейските, по този начин и на съветския народ; “ 

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военно-техническа поддръжка до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, написа в документа.

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската поддръжка към Украйна и законното ѝ право на самозащита против непредизвиканата военна инвазия, както и правото на страните сами да избират по какъв начин да подсигуряват сигурността си, показва в мнението си Комисията по външна политика.

С декларацията поддържаме правото на украинците на избор, съобщи Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. Подкрепяме това, което българите сме изстрадали доста, освен последните 30 години - желанието да се самоопределим, изясни той.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи: „ Декларацията е един апел Украйна да бъде призната в НАТО след края на военния спор. Значи отворените порти важат за нас, до нашето приемане. И по-късно важи правилото на затворените порти. Защо? На някой му е преференциално по този начин. Принципът обаче е един. И ние като членове на тази организация би трябвало да го пазиме “. 

„ Много пъти в зала чухте изразена грижа за Украйна и украинския народ. От друга страна грижа за Русия и съветския народ, само че с изключение на нас - Българска социалистическа партия, никой не сложи грижата за българския народ и ползата на българския народ ”. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Този интерес бе предаден три пъти през днешния ден. Интересът се съобщи с решението да се продадат двата реактора на Украйна, взе се решение да се опразнят складовете на България откъм муниции и да бъдат пратени отвън страната, поддръжката на Украйна в НАТО значи усилване на напрежението, по този начин българският народен интерес се съобщи ”, сподели още Нинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР