Със 147 гласа за“, 28 – против“ и един въздържал

...
Със 147 гласа за“, 28 – против“ и един въздържал
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в Закона за чужденците в България

Със 147 гласа „ за “, 28 – „ срещу “ и един „ въздържал се “ Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България, импортирани от Министерския съвет. Те имат за цел основаване на нужната законодателна уредба , осигуряваща използването на регламентите на Европейския съюз , свързани с действието на Шенгенската осведомителна система (ШИС), на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С измененията се разписват пълномощията на националното звено ETIAS в Министерство на вътрешните работи , което в сходство европейски правилник, е умело да издава, отхвърля да издаде или лишава позволения за пътешестване на жители на трети страни, които са освободени от условието за виза. Гражданите на тези страни ще разполагат с дейно правно средство за отбрана в случаите на отвод или лишаване на разрешението за пътешестване, одобриха депутатите.

Функционалностите на осведомителната система ETIAS ще бъдат налични за информация с данни за потребностите на граничните инспекции на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за потребностите на дирекция „ Миграция “ и звената „ Миграция “ при регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, за информация и инспекция дали изискванията за влизане и престояване на жителите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се увеличи потенциалът на правоприлагащите органи за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения посредством обезпечаването на достъп до ETIAS.

Създава се и опция за ефикасен граничен надзор посредством създаване и потребление на функционалностите на националния интерфейс на СВИ в сходство с Регламент (EС) 2017/2226. С измененията се дефинира достъпът  до СВИ за въвеждане, смяна, изтриване и информация с данни на: оправомощени консулски чиновници в задграничните представителства, способени за издаване, отменяне и анулация на визи, оправомощени чиновници на Националния визов център към дирекция „ Консулски връзки “ на Министерството на външните работи (МВнР), оправомощени чиновници на дирекция „ Миграция “ и на звената „ Миграция “ при регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Чрез въвеждането и потреблението на модерни системи за продан на информация в региона на правораздаването и вътрешните работи, страната ни ще извърши уговорките си за реализиране на по-високо равнище на сигурност, написа в претекстовете си вносителят. Компетентните правоприлагащи органи в Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Агенция „ Митници “, както и прокуратурата и следствените органи, ще разполагат с нужната им информация за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения. 

Органите на дирекция „ Миграция “ и способените органи за издаване на визи в Министерство на външните работи ще имат достъп до осведомителните системи за задачите на инспекция на изискванията за престояване на жителите на трети страни на територията на страната и за преценка на събитията при издаване на визи. Измененията обезпечават също предвидимост и изясненост на използваните процедури по издаване на позволения за пътешестване и тези за надзор върху спазването на позволения период за краткосрочно престояване на жителите на трети страни на територията на страните членки, е записано в законопроекта.

Според Петър Петров от „ Възраждане “ този законопроект е опасност за националната сигурност. Той попита по какъв начин подобряваме контрола за влизане в страната, откакто осведомителна система, отвън нашите граници, ще взема решение на кого да бъде позволено да влезе у нас. Спазваме наредбите на Шенген, само че не сме част от него, разяснява депутатът.

Настимир Ананиев, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, уточни, че не е редно да се внушава, че губим суверенитет, че е застрашена националната ни граница. Няма потребност от такива страхове , не е място да го вършиме от тази естрада, обърна се той към „ Възраждане “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР