Със 126 състезатели от 28 държави ще започне в събота

...
Със 126 състезатели от 28 държави ще започне в събота
Коментари Харесай

Със 126 състезатели от 28 държави ще стартира Колоездачната обиколка на България

Със 126 състезатели от 28 страни ще стартира в събота 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България, оповестиха на конференция от Българска федерация колоездене.

Те ще бъдат разпределени в 21 тима, измежду които 12 континентални и три национални.

България ще бъде показана от националния си тим, както и от четири клубни отбора - Долчини Про Тийм, Хемус 1896 Троян, Васил Левски и Несебър Шокблейз. В националния тим личат имената на Йордан Андреев, Габриел Грозев и Преслав Балабанов. Други трима българи пък ще карат за френския тим Мартик.

По традиция обиколката ще стартира с увод към храм-паметника " Св. Александър Невски " в столицата, като той ще бъде излъчен онлайн и по Българска национална телевизия 3 . В неделя, 27 август, ще има два полуетапа - София - Пирдоп и Пирдоп - Троян, които ще дадат опция на катерачите да се изявят в тях. По време на първия полуетап ще бъде преминат и 90-хилядният километър, откогато е извършена първата Обиколка на България през 1924 година, за който е обезпечен спомагателен финансов бонус за участниците.

Във втория стадий в понеделник ще се мина през Шипка по пътя от Троян до Казанлък - град, който се завръща на колоездачната карта след дълго неявяване.

Третият от Казанлък до Бургас с дължина от 180,5 километра на 29 август ще бъде най-дългият в тазгодишната обиколка.

На 30 август ще се кара от Бургас до Сливен, а финалният пети стадий на 31 август (четвъртък) ще включва ново прекосяване на Стара планина. Участниците ще започват от Сливен и ще финишират в Шумен, като градът за пръв път ще одобри заключителния стадий от надпреварата.

" Профилът на надпреварата е подобен, че още в първия стадий може да получим ясна поръчка за това кой ще се бори за крайната победа. Идеята ни е да разпространяваме оптимално колоезденето. По тази причина тази година имаме и два нови града в обиколката - Казанлък и Шумен. В Казанлък ще има и съревнование за деца от 4 до 14-годишна възраст. Имаме концепция в градовете, в които минава обиколката, благодарение на локалните клубове и локалните управляващи, да организираме надпревари, които да предхождат това на батковците ", съобщи ръководителят на федерацията Драгомир Кузов.

Обиколката на България ще бъде съпроводена и със станалото обичайно съревнование " По стъпките на римляните ". То ще се организира в региона на Банско и Разлог на 2 и 3 септември и също като Обиколката на България е с категоризация 2.2 по системата на Международния колоездачен съюз (UCI).

Зам.-председателят на федерацията Любослав Венков разкри, че в обиколката ще взе участие спечелилият за 2020 година Патрик Щос от тима на Востер. Съотборникът му в полския отбор Мачей Патерски, към този момент на 36 години, пък ще бъде може би най-голямото име в надпреварата. Организаторите насочиха вниманието и към еквадореца Мартин Лопес, който кара в тима за развиване на Астана. Друг по-екзотичен представител е японецът Кадота Юсуке, а се чака да дойдат и колоездачи от Нова Зеландия и Гренада.

Силно показване се чака и от представители на канадския тим X-Speed, който е един от най-бързо разрастващите се отбори в международен мащаб.

Общата дължина на 70-ото издание на Обиколката на България е съвсем 700 километра, а наградният фонд е към 50 000 лв.. За всеки стадий минималният награден фонд е 7600 лв., а общо организацията на цялото съревнование ще коства на Българската федерация колоездене 400 000 лв.. Кузов се разкри, че се възнамеряват диалози с управляващите за това уредниците да не би трябвало да заплащат защитата на трасето, каквато е практиката в Западна Европа. Това сензитивно ще облекчи бюджета на обиколката, защото към половина от него е за полицейски разноски.

" Обиколката на България е доста значимо събитие. Радващо е, че в последните години се вижда все по-голям интерес към нашия спорт, което може да се види и с просто око - както от все по-големия брой хора, които карат на шосе в свободното си време, по този начин и от нараствания брой любителски надпревари ", приключи Кузов.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР