Със 118 гласа за“, 36 против“ и 1 въздържал се“

...
Със 118 гласа за“, 36 против“ и 1 въздържал се“
Коментари Харесай

Приеха измененията в ЗЗО за избор на подуправител на НЗОК на първо четене

Със 118 гласа „ за “, 36 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за здравното обезпечаване, с който се изравняват пълномощията на подуправителя на НЗОК с тези на шефа, излиза наяве от уеб страницата на Народното събрание.

От „ Възраждане “ обявиха, че концепцията за равнене на двете длъжности е несъстоятелна и оставя подозрение за систематизиране на постове. „ Подуправителят е част от екипа на шефа. Прекият избор на подуправителя не трансформира тази служба “, сподели националният представител Маргарита Генчева и съобщи, че от групата ще предложат промени сред първо и второ четене на законопроекта.

От Движение за права и свободи също оповестиха, че ще предложат промени сред двете четения. „ Подкрепя измененията. Добре е обаче да бъдат по-ясно избрани пълномощията и отговорностите на подуправителя “, сподели депутатът доцент Джевдет Чакъров

Припомняме, че с предлаганите нормативни промени се подуправителят ще бъде избиран като шефа на НЗОК, а няма да бъде назначаван. Според вносителите на плана проф. Костадин Ангелов и доцент Васил Пандов в настоящото законодателство е общопризнат правилото на директен избор от Народното събрание на лицата, които заемат длъжността подуправител на значими органи на ръководство или фондове, които разходват средства, набрани от системата на наложителното обезпечаване. Проф. Ангелов разясни, че подобен е правилото в Кодекса за обществено обезпечаване и в Закона за Българската национална банка по отношение на избора на подуправители на Националния застрахователен институт и на Българската национална банка.

„ Изборът на подуправителя на НЗОК от страна на Народното събрание ще способства за превъзмогване слабостите на модела на еднолично назначение на подуправителя от шефа без публичен спор и обществена инспекция на качествата на подуправителя “, сподели още проф. Ангелов.

Със законопроекта се оферират критериите за избор на подуправителя да бъдат аналогични на тези на шефа, поради събитието, че в доста случаи подуправителят извършва пълномощията на шеф и носи отговорност за ръководството на обществения фонд, както е и през последните шест месеца, през които подуправителят извършва функционалностите на шеф.

Проф. Ангелов посочи, че с препоръчаните промени ще се обезпечи гласност и бистрота на избора на подуправител на НЗОК, като се планува неговият мандат да бъде 5-годишен, аналогично на мандата на шефа. Също по този начин, ще се подсигурява самостоятелност и непоклатимост на органите на ръководство на НЗОК, като подуправителят няма да може да бъде освобождаван без претекстове от шефа на НЗОК, и ще има избрани в закона съответни пълномощия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР