Сърпът и чукът от паметника Майка Украйна“ в Киев, една

...
Сърпът и чукът от паметника Майка Украйна“ в Киев, една
Коментари Харесай

Тризъбецът от украинския герб замени сърпа и чука на „Майка Украйна“

Сърпът и чукът от паметника „ Майка Украйна “ в Киев, една от най-разпознаваемите забележителности в Украйна, бяха свалени в неделя и сменени с тризъбеца от украинския герб, заяви Асошиейтед прес.

Това е част от по-широката акция за освобождение на украинската културна еднаквост от комунистическото минало в изискванията на продължаващата съветска инвазия.

Паметникът „ Майка Украйна “ с височина 61 м е повдигнат през 1981 година като част от по-голям комплекс, в който е ситуиран и националният музей на Втората международна война. Монументът се намира на десния бряг на река Днепър и е извърнат на изток към Москва.

Статуята изобразява безстрашна жена-боец, която държи меч и щит. Вместо сърп и чук обаче на щита към този момент е изобразен тризъбецът, който беше признат за герб на самостоятелна Украйна на 19 февруари 1992 година

Отстраняването на остарелия знак стартира в края на юли, само че неприятното време и продължаващите въздушни набези забавиха работата. Завършената статуя ще бъде публично открита на 24 август, Деня на независимостта на Украйна.

Освен реконструкцията паметникът трансформира и името си. По-рано той беше прочут като „ Родината майка “.

Повечето руски и комунистически знаци бяха оповестени за противозаконни в Украйна през 2015 година, само че това не включваше монументи, отдадени на Втората международна война, като „ Родината майка “.

Според данни, оповестени от министерството на културата през предходната година, към 85 % от украинците утвърждават премахването на сърпа и чука от монумента.

За мнозина в Украйна руското минало е равнозначно на съветския империализъм, потискането на украинския език и Голодомор – съзнателно провокиран всеобщ апетит по времето на Сталин, лишил живота на милиони украинци и приет за геноцид от Европейския парламент и Съединени американски щати.

Отхвърлянето на руските знаци се ускори след началото на пълномащабната съветска инвазия на 24 февруари 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР