Сърбия ще запази близките си връзки с Русия, докато работи

...
Сърбия ще запази близките си връзки с Русия, докато работи
Коментари Харесай

Еврочленството няма да промени отношенията на Белград с Москва, каза сръбският президент

Сърбия ще резервира околните си връзки с Русия, до момента в който работи за участие в Европейския съюз, и няма да се причисли към глобите на блока против Москва. Това сподели сръбският президент Александър Вучич в Белград след среща с съветския външен министър Сергей Лавров, съобщи " Блумбърг ".

" Сърбия няма да промени политиката си към Русия и няма да наложи наказания на Русия ", акцентира Вучич, като добави, че Европейски Съюз желае Сърбия да хармонизира изцяло с него външната си политика още преди да се е включила към блока. " Сърбия ще продължи да следва свои лични политики и чакаме да получим схващане от Европейски Съюз – Сърбия е самостоятелна и свободна страна ".

Балканката страна се намира в мъчно дипломатическо състояние, до момента в който пробва да получи участие в Европейски Съюз и в това време да резервира топлите си връзки с Русия. Макар Европейската комисия да съобщи по-рано този месец, че Сърбия може да успее да се причисли до 2025 година, едно от изискванията е Белград от ден на ден да съгласува външната си политика с тази на останалите страни членки на Европейски Съюз.

Лавров от своя страна сподели, че Русия прави оценка уговорката на Сърбия да остане неутрална във военно отношение. " Уверени сме, че този ангажимент е най-важният за стабилността на Балканите и на целия европейски континент ", сподели той. " Страните от района не би трябвало да бъдат принуждавани да вършат подправен избор сред Запада и Изтока, Русия ", акцентира министърът.

Вучич съобщи, че Сърбия се надява и отсега нататък да купува съветски газ, в това число посредством газопровода " Турски поток ". Ние непрекъснато усилваме потреблението на газ, по тази причина такива доставки са доста значими за нас, съобщи той.

Сръбският президент сподели, че има прогрес в двустранните стопански връзки, изключително в енергетиката, и означи, че тази година стокообменът сред Сърбия и Русия се е нараснал с 25.2 %, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

Двете страни ще продължат да укрепват политическите, търговски и военни връзки на фона на продължаващите международни провокации, се показва в взаимно изказване на двамата, оповестено в белградския вестник " Политика ". Според него " Белград и Москва са срещу нездравословната процедура да се споделя " вие сте или с нас, или против нас ", която докара до усилване на недоверието и неустойчивостта в Европа ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4683)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР