Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в

...
Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелката в Северно Косово

Сърбия ще проверява събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за което Прищина упрекна Белград, съобщи сръбският президент Александър Вучич. Той отхвърли каквото и да е  присъединяване на държавното управление в случилото се, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Косовската полиция влезе в конфликт с към 30 тежко въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбския православен манастир в с. Банска в продължение на часове в неделя. Трима нападатели и един косовски албански служител на реда бяха убити при престрелките.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите в Прищина и възприемат Белград като своя столица. Те постоянно влизат в конфликти с косовската полиция и интернационалните мироопазващи сили, само че насилието през уикенда бе най-тежкото от години.

Вучич съобщи през вчерашния ден пред Ройтерс, че Белград осъжда убийството на служителя на реда, добавяйки, че Сърбия " ще стартира процедури пред съответни правосъдни органи “ и ще проверява обвинените.

" Какви хипотетични закононарушения биха били това, това е въпросът за прокурора ", сподели той в кабинета си в Белград. Вучич упрекна косовската полиция, че е застреляла един от въоръжените мъже в главата " от метър разстояние ", откакто той се е предал, описвайки  това като " екзекуция ".

Ветон Елшани, заместник-директора на полицията за Северно Косово, съобщи пред Ройтерс: " Това са нелепости. Нашите чиновници в никакъв случай няма да  създадат такова нещо. Ние оказахме първа помощ в полето на един от задържаните мъже, с цел да спасим живота му, откакто беше ранен. "

Никоя група  не пое отговорност за нападението и не изясни претекстовете на въоръжените лица.

Вучич отхвърли обвиняванията на президента на Косово Вьоса Османи, че Белград е подбудил насилието, заявявайки, че Сърбия няма да има изгода от това, защото би заплашило позицията й в договарянията с Прищина, провеждани с посредничеството на  Европейски Съюз.

" Защо това би било от изгода за Белград? Каква би била концепцията? За да унищожим нашата позиция, която построяваме от година? Да унищожим това за един ден?  Сърбия не желае война “,  сподели той.

През 2012 година Косово и Сърбия се ангажираха с договаряния за нормализиране на връзките си под егидата на Европейски Съюз. Подобряването на връзките им е основно и за напредъка на двете страни по пътя към интеграция в евросъюза.

Сблъсъкът в неделя провокира интернационална угриженост за стабилността в Косово, което разгласи самостоятелност през 2008 година, съвсем десетилетие след бомбардировките на НАТО, които прогониха сръбските сили за сигурност от тогавашната южна сръбска област, обитаема най-вече с албанци.

Вучич даде обещание Сърбия да проверява произхода на оръжията конфискувани след случая от косовската полиция, измежду които щурмови пушки, картечници, противотанкови ракети,  ръчни гранати, противопехотни мини и дронове. Той също по този начин сподели, че Милан Радойчич, един от най-високопоставените косовски сръбски политици, които съгласно управляващите в Прищина е участвал по време на престрелката, ще бъде " свикан от прокурор “.

Сърбия счита Косово за своя неразделна част и отхвърля да признае косовската самостоятелност. Белград финансира учебните заведения, системата на публично опазване на здравето и множеството други институции в елементи от Косово, където сърбите съставляват болшинство. Сред страните, които не признават независимостта на Косово, са страните членки с право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Русия и Китай, както и пет страни членки на Европейски Съюз. 

Вучич упрекна косовския министър председател Албин Курти, че желае да  изгони  сърбите от Косово и да забави намирането на компромисно решение, нужни за възстановяване на връзките сред Белград и Прищина.

" Причината за всички проблеми в Косово е Албин Курти. Той е този, който докара до всичко това ", сподели Вучич. Той уточни, че отводът на Курти да сътвори Съюз на сръбските общини, който според наредбите на съглашение от 2013 г сред Белград и Прищина ще обезпечи повече автономност на косовските сърби, е подхранил напрежението, което докара до насилието в Банска. Курти неведнъж е казвал, че сходен съюз би дал опция на районите със сръбско болшинство да се отделят и да се причислят към Сърбия.

" За нас ситуацията (в Косово) явно е извънредно, само че... ние би трябвало да бъдем с нашите хора,... (и) да се опитаме да запазим мира ", съобщи Вучич. " Решението постоянно е в разговора ",  сподели сръбският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР