Сърбия ще проведе предсрочни избори следващия месец, след като президентът

...
Сърбия ще проведе предсрочни избори следващия месец, след като президентът
Коментари Харесай

Сърбия ще проведе предсрочни избори, докато президентът призовава страната да бъде „обединена“

Сърбия ще организира предварителни избори идващия месец, откакто президентът Александър Вучич разпусна Народното събрание изправен пред политически напън вкъщи и от Европейския съюз.

Парламентарният избор и паралелните локални избори ще се проведат на 17 декември, по-малко от две години след успеха на Сръбската прогресивна партия в урните.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Анализ: Косово и Сърбия на ръба на война ли са? Сърбия отхвърля отчетите на Съединени американски щати и Европейски Съюз за военно струпване по границата с Косово Вучич „ желае война ": Премиерът на Косово упреква Белград в подбудителство към принуждение Съединени американски щати загрижени от огромната сръбска военна готовност покрай Косово завършек на списъка

„ Живеем във времена сложни за целия свят, във времена на световни провокации, войни и спорове, когато е належащо всички да сме обединени в опазването на жизненоважни национални и държавни ползи на Републиката. Сърбия “, сподели Вучич по време на известие по малкия екран онлайн в сряда.

Вучич, който е във втория си президентски мандат, е изправен пред възходяща рецензия от страна на политическата съпротива и необятната общност поради поредните стрелби през май, при които починаха 18 души.

Президентът и неговата партия, която управлява Сърбия от 2012 година, бяха упрекнати от протестиращи в поощряване на просвета на принуждение, като в същото време потискат медиите и свободата на изборите.

По време на митингите няколко проевропейски партии обявиха, че държавното управление е пренебрегнало настояванията на протестиращите и приканиха за нови избори.

„ Сърбия е в дълбока политическа и обществена рецесия “, споделиха те. „ Игнорираха се настояванията на протестиращите от месеци. Имаме потребност от виновни хора в политиката, които ще вземат решение проблемите, вместо да ги пренебрегват. “

Вучич отхвърля обвиняванията, само че ще би трябвало да убеди гласоподавателите, че е сериозен за смяната.

Брюксел също се нуждае от увещание, до момента в който Сърбия играе за участие в Европейски Съюз.

За да си обезпечи влизане в 27-членния блок, той би трябвало да следва разпоредбите на Европейски Съюз, които включват санкциониране на Русия за нейното навлизане в Украйна, справяне с проведената престъпност и корупцията и подсилване на върховенството на закона и човешките права.

Въпреки че е предизвикателство, най-важното авансово изискване на Европейски Съюз е Сърбия да възстановява връзките си с Косово, самопровъзгласила се самостоятелна страна от 2008 година, която Белград към момента счита за част от своята територия.

Повече от 100 страни признават Косово като страна, само че то към момента не е получило статут на член на Организация на обединените нации.

Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейската комисия, сподели във вторник по време на посещаване в Белград, че Сърбия и Косово би трябвало да реализират повече прогрес, в случай че желаят участие в Европейски Съюз.

Някои наблюдаващи считат, че Вучич е призовал за избори, с цел да отсрочи оправянето с този политически сензитивен проблем.

Голяма част от Косово е обитаемо с етнически албанци, макар че северната му половина е дом на етнически сърби, които отхвърлят държавното управление в Прищина.

Конфликтът сред двете етнически групи беше катализатор за принуждение и боеве в края на 90-те години и от този момент в Косово са ситуирани мироопазващи сили на НАТО.

Напрежението избухна през септември след експлоадирането на принуждение в Северно Косово, което накара Сърбия да изпрати войски на границата си.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР