Сърбия се отправя към парламентарни избори в неделя, 21 юни,

...
Сърбия се отправя към парламентарни избори в неделя, 21 юни,
Коментари Харесай

Избори в Сърбия: Вучич с най-големи шансове, опозицията заплашва с бойкот

Сърбия се насочва към парламентарни избори в неделя, 21 юни, след провалена акция, лишена от манифестации поради коронавирусната рецесия, и протест на опозицията, който надали ще заплаши успеха на ръководещата партия.
На фона на тази необикновената изборна сцена в страната президентът Александър Вучич оглавява Сръбска прогресивна партия (СПП) в бюлетините, която е на власт в последите осем години.
В Сърбия - безвластие, корупция и напън върху медиите
Пътят им към успеха е застрашен от протест, иницииран от опозиционни водачи, които настояват, че свободни и почтени избори не са вероятни при все по-авторитарното ръководство на Вучич.
Докато някои от главните партии бойкотират, съвсем 20 други по-малки групи към момента са в конкуренцията, с малко общо между тях, с изключение на отвращението си към президента.
На този декор дясноцентристката партия на Вучич се планува да усили болшинството си с 60% от гласовете, демонстрира изследване на изследователската организация „ Фактор Плюс “, представена от БГНЕС.
На последващо място с към 12% е нейният съдружен сътрудник - Социалистическата партия на Сърбия (СПС).
По-голямата неопределеност в тази ситуация е изборната интензивност измежду 6,5 милиона регистрирани гласоподаватели в страната в светлината на затихващите коронавирусни страхове и акцията за протест. Ниската изборна интензивност може в допълнение да заплаши легитимността на вота, като Вучич към този момент е изправен пред строги рецензии от групите за човешки права, които настояват, че демокрацията на страната се разрушава в хватката му.
Гласувайте или решавайте кръстословици?
С приближаването на изборите малките екрани, подкрепящи протеста, вършат истински оферти за други способи за превозване на тази неделя. Сред вариантите влизат градинарство или решение на кръстословици, „ тъй като това е най-хубавият метод да употребявате молива този ден “, шеговито зоват ТВ канали.
Вучич, който беше министър-председател два пъти, преди да стане президент, назова бойкотното придвижване същинска опасност за демокрацията на Сърбия.
Самият 50-годишен политик може да се похвали с прилив на поддръжка за оправянето му с епидемията от ковид в Сърбия. Страната загуби към 260 живота поради вируса, само че избегна мащаба на епидемиите, следени в тежко засегнатите европейски страни. След като ограниченията за блокиране към този момент бяха отстранени и инфекциите започнаха още веднъж да порастват, Вучич предприе анулация на изборната акция, само че не и на самите избори, които към този момент бяха отсрочени от април.
Той обаче излезе на сцената за виртуални събирания, заставайки пред стотици компютърни екрани на своите последователи.
„ Не пристигнах през днешния ден да ви кажа„ гласувайте за нас, ще има мед и мляко и всичко ще е цветя и рози, не мога да го направя “, сподели той на скорошен виртуален протест. " Но ви споделям, че през 2025 година ще имате междинна заплата от 900 евро (1000 долара) ", увери той за внезапно повишаване на заплатите, които сега са приблизително 500 евро на месец.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 юни
Премиерска тайнственост и очакване за манипулиран избор
Според анализаторите изборите евентуално няма да бъдат свободни или почтени в светлината на твърдия надзор на Вучич над държавното управление и огромна част от пресата.
Той към момента не е оповестил кой ще е идващият министър председател, в случай че СПП завоюва.
" Медийната среда не е свободна, институциите не са самостоятелни, тъй че е доста мъчно някой да бъде предизвикателство за държавното управление на изборите ", съобщи професорът от университета в Грац Флориан Бийбър пред Агенция Франс Прес.
Базираната в Съединени американски щати организация за човешки права „ Freedom House “ също съобщи предишния месец, че Сърбия няма народна власт след " години на увеличение на държавната автокрация, корист с власт и тактичност на мощните " под ръководството на Вучич.
Някои сърби, като 46-годишната банкова чиновник Драгана Михайловски, са решили, че оставането вкъщи е най-хубавият метод да изразят позицията си.
" Дори в случай че бойкотиращата съпротива наподобява слаба и не съставлява безусловно моите политически възгледи, аз няма да отида да гласоподавам, тъй като това, което Вучич прави, е отвратително ", твърди тя.
Статистика на вота и засилено наблюдаване
Общо 6 583 665 жители на Сърбия имат право да гласоподават на парламентарните избори в страната в неделя, 21 юни. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 8 386 изборни секции. Това е с към 150 000 по-малко, в сравнение с предходните парламентарни избори, съгласно РТС. Сръбските жители отвън страната ще могат да гласоподават допълнително от 40 изборни секции.
Изборите ще бъдат следени от 3 341 локални и 111 задгранични лица. В допълнение към задачата за наблюдаване на БДИПЧ (Служба за демократични институции и човешки права на ОССЕ), изборите в Сърбия се следят и от локални наблюдаващи на ЦРТА и ЦЕСИД, наблюдаващи за битка с корупцията и за първи път ЕНЕМО - Европейска мрежова организация за наблюдаване на изборите.
21 са участващите в конкуренцията партии и обединения, които ще се борят за прекосяване на прага от 3% от гласоподавателите, с цел да завоюват места в сръбския парламент, оповестява " Данас ".
С шансове за най-вече места е Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич, която съгласно предвижданията ще завоюва към 60% от гласовете. След нея се подрежда нейният съдружен сътрудник - Социалистическата партия на Сърбия (СПС) с 12%.
Предизборният интервал на размисъл преди парламентарните, общинските и локални избори в Сърбия стартира в среднощ и ще продължи до затварянето на изборните секции в неделя, 21 юни, в 20:00 часа.
Периодът на размисъл значи, че претендентите няма да могат да популяризират в обичайните медии или да провеждат предизборни манифестации. Социалните мрежи обаче не са обект на тези ограничавания и в тях партиите могат да продължат предизборната си активност без спънки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР