Сърбия и Русия преговарят за нов дългосрочен договор за газ.

...
Сърбия и Русия преговарят за нов дългосрочен договор за газ.
Коментари Харесай

Сърбия и Русия договарят нов дългосрочен договор за газ

Сърбия и Русия договарят за нов дълготраен контракт за газ. Това беше оповестено след подписването на протокола от 19-тото пленарно съвещание на Руско-сръбския междуправителствен комитет по търговия, икономическо, научно и техническо съдействие (МПК) от министъра, отговарящ за сръбското държавно управление за нововъведения и технологии, началник на МКГР от сръбска страна, Ненад Попович, предава.

" В този доста сложен миг, когато цената на газа скочи 10-20 пъти, Русия още веднъж е с нас. Преговорите за нов дълготраен контракт сред " Газпром " и " Сърбиягаз " не престават. И най-важното е, че Борисов (вицепремиерът на Русия Юрий Борисов), огромен другар на Сърбия, ме увери, че тази зима в Сърбия ще бъде топло. Разбира се, договарянията не престават, надяваме се, че както постоянно, цената ще бъде най-приемлива ", сподели Попович.

Той добави, че договарянията за изискванията за доставката на газ ще продължат по-късно в четвъртък на среща сред Юрий Борисов и сръбския президент Александър Вучич.

По-рано Вучич съобщи, че на срещата с Борисов ще съобщи молба до съветския президент Владимир Путин за помощ в подтекста на енергийната рецесия. Във вторник той сподели, че енергийната рецесия в Европа е породена от обстоятелството, че страните не са сключили дълготрайни контракти за доставка на газ от Русия в точния момент. Вучич означи още, че решението на Сърбия да построи газопровода " Балкански поток "  (продължение на газопровода " Турски поток " ) е интелигентен ход, защото обезпечава на страната газ на налична цена. По-рано на съвещание на МКГР Борисов съобщи, че се надява да подписа дълготрайно съглашение за доставка на газ от Русия за Сърбия до края на 2021 година

Замяната на дълготрайното договаряне с търговия на свободния пазар от Европа бе посочена през вчерашния ден от съветския президент Владимир Путин като главната неточност на Европейска комисия, довела до шоковото повишаване на синьото гориво. В края на предишния месец Унгария обаче подписа точно дълготраен контракт за газови доставки от Русия, с което си подсигурява наличностти и по едно и също време с това оказа помощ на колегата си да извърши проектите си за тоталното ампутиране на Украйна от досегашното транзитиране на газ до Европа. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР