Сърбия и Косово не успяха да се споразумеят за регистрационните

...
Сърбия и Косово не успяха да се споразумеят за регистрационните
Коментари Харесай

Сърбия и Косово пак не се разбраха за регистрационните номера на колите

Сърбия и Косово не съумяха да се спогодят за регистрационните номера на колите, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на сръбския президент Александър Вучич.

Преговорите се организираха с посредничеството на Европейския съюз.

Опасенията на Запада са, че разногласието сред двете страни може да провокира етническо принуждение в Западните Балкани.

" По неразбираеми за мен аргументи не успяхме да реализираме безусловно никакво съглашение. Албанската страна не искаше да одобри нищо ", съобщи Вучич след среща с премиера на Косово Албин Курти и висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в Брюксел.

Мисля, че през днешния ден за всички в Европейския съюз и света е ясно кой е бил градивен, кой е желал да резервира мира и кой - не , посочи той.
 Косово въпреки всичко ще глобява за сръбски регистрационни номера
Косово въпреки всичко ще глобява за сръбски регистрационни номера

Напрежение на Балканите

След дълги часове полемики от осем часа тази заран двете страни не стигнаха до решение през днешния ден, съобщи от своя страна Борел.

" Мисля, че има огромна отговорност за неуспеха на договарянията през днешния ден и за всяка ескалация и принуждение, които могат да зародят на място през идващите дни " , предизвести той.

Вчера Косово удостовери смяната в разпоредбите за регистрационните номера, която провокира рецесията със Сърбия, и

Полицията в Косово подсети на всички притежатели на транспортни средства, живеещи в Косово, които имат, да съблюдават новите правила. Освен това в изказването на полицията се отбелязва, че от 1 ноември в сходство с решението на държавното управление на притежателите на такива транспортни средства към този момент са издадени предизвестия.
 Сръбската войска е в нараснала бойна подготвеност поради обстановката в Косово
Сръбската войска е в нараснала бойна подготвеност поради обстановката в Косово

Вучич издава заповеди за събаряне на противников дронове над централна Сърбия

Искането на Косово за пререгистрация на колите се отсрочва от години поради митингите на косовските сърби, само че този път Прищина реши да не прави повече отстъпки. В отговор косовските сърби и полицията и заплашиха да стачкуват незабавно след първите санкции.

По-рано бе обявено, че на 27 август Сърбия и Косово са съумели да реализират съглашения по отношение на регистрационните номера и документите за пътешестване, само че рецесията още веднъж се завърна. В същото време Сърбия е подготвена да направи отстъпки на косовските управляващи, само че изисква гаранции от Европейски Съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани представителите на Сърбия и Косово които биха могли да доведат до ескалация.
 Косово отсрочи крайния период за регистрационни номера до 21 април 2023 година
Косово отсрочи крайния период за регистрационни номера до 21 април 2023 година

Съединени американски щати и Европейски Съюз приканиха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР