Сърбия е заинтересована да блокира успеха в диалога с Косово

...
Сърбия е заинтересована да блокира успеха в диалога с Косово
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Сърбия иска да постигне целите си чрез престъпните групировки


Сърбия е заинтригувана да блокира триумфа в разговора с Косово и да реализира задачите си посредством принуждение и посредством незаконните групировки в Северно Косово, съобщи президентът на Косово Вьоса Османи, заяви вестник „ Коха Диторе “, като се базира на прессъобщение от кабинета на косовския президент.

В прессъобщението се споделя, че Османи е направила това изказване по време на срещата си през днешния ден с английския народен представител лейбърист и министър на външните работи в сянка Дейвид Лами

„ Президентът на Косово Вьоса Османи акцентира, че Косово, като общ триумф на своя народ и на интернационалните си съдружници, е направило значими крачки за усилването на демокрацията, както и за върховенството на реда и закона. Но, както президентът Османи сподели, ползата на спътника на Русия – Сърбия, да дестабилизира региона на Западните Балкани е по-голям от всеки път, защото Сърбия е заинтригувана от това да блокира триумфа в разговора с Косово и да реализира задачите си посредством принуждение и посредством незаконните групировки в Северно Косово “, се споделя в прессъобщението.

На срещата си с Лами Османи е разискала процеса на разговора със Сърбия и е повторила обстоятелството, че Косово продължава да бъде градивна страна (в разговора със Сърбия), която се изправя пред непрекъснати трудности от сръбска страна.

Османи също по този начин е благодарила за непрестанната поддръжка на Обединеното кралство към Косово още от 90-те години (на предишния век) и е поискала по-нататъшна поддръжка по отношение на провокациите, пред които страната се изправя.

„ Президентът Османи добави, че Косово към момента има потребност от поддръжката на съдружници като Обединеното кралство, с цел да бъдат направени крачки напред в по-нататъшното усилване и консолидиране на интернационалната позиция (спрямо Косово), както и в битката с руско-сръбските дестабилизиращи трендове. Президентът Османи акцентира по-специално значимостта на поддръжката (на Обединеното кралство) за участие в Съвета на Европа, както и в Партньорството за мир на НАТО като непосредствени цели “, продължава прессъобщението, представено от „ Коха Диторе “.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР