Сърбия е с полицейски час за Великден. Мярката започва да

...
Сърбия е с полицейски час за Великден. Мярката започва да
Коментари Харесай

Великден в Сърбия: Скандал със старческите домове и полицейски час

Сърбия е с полицейски час за Великден. Мярката стартира да работи от 17 часа на 17 април, петък, и ще е в действие до 5 часа на 21 април, вторник. Сръбското държавно управление се надява с решението си да задържи жителите по домовете в продължение на тези 84 часа, оповестява БНР.
Решението не бе по никакъв начин елементарно, като се има поради позицията на Синода на Сръбската православна черква (СПЦ), че полицейският час трябвало да бъде анулиран за Великден, отбелязва вестник " Курир ".
Позицията на специалистите, на епидемиолозите и на лекарите от Кризисния щаб обаче остана непроменена, а тя е, че възбраната за излизане никога не трябва да бъде отменяна.
Пенсионерите ще могат да излизат от у дома три дни в седмицата по половин час дневно , добавя " Блиц ", като цитира изявление на президента Александър Вучич пред държавната телевизия РТС. Разрешението е в действие за времето на полицейския час при изискване, че не влизат в контакт с други хора, излизат на не повече от 300 метра от вкъщи си и носят маски. Вучич помоли пенсионерите въпреки всичко да не излизат и посочи, че мярката влиза в действие от идната седмица.
Междувременно се разви и абсурдът към епидемиолога Предраг Кон. Кон, който разгласи през вчерашния ден желанието си да напусне Кризисния щаб, бе разколебан от президентът Вучич и остава на поста си , оповестяват медиите. Експертът разгласи решението си на 14 април с думите: " Нивото на това безсрамие надвиши всичко задоволително. Засегна ме и молбата на СПЦ (полицейският час да бъде анулиран за Великден), тъй като изцяло отхвърля всичките ни досегашни опити да се избавят животи. Като осъзнах доколко в обществото има недоумение, разбрах, че би трябвало да се отдръпва ".
Нов скандал в страната се заформя към домовете за възрастни хора. Темата е създадена от вестник " Новости ". В дома за възрастни хора в Ниш ковид е бил доказан при над 150 души. Директорът на институцията е задържан по съмнение, че не е взел съответни ограничения. Заплашват го до 12 години затвор. Семействата на възрастните хора, настанени в дома, в обезсърчение търсят информации за здравословното положение на околните си, с които не са се чували от дни и никой не дава отговор на телефонните им позвънявания.
От 256 възрастни хора и 98 души личен състав до през вчерашния ден 151 възрастни и петима работещи в дома са признати в Клиничния център в Ниш и се усещат добре, заяви общественият министър Зоран Джорджевич пред медиите.
Роднините упорстват незабавно да се откри по какъв метод коронавирусът е проникнал в дома, откакто от един месец са неразрешени визитите.
Коронавирусът проникнал в заведението преди десетина дни, което управлението скрило, а възелът почнал да се разплита, когато фамилията на един от възрастните хора се усъмнило, че той е съществено болен. Директорът дал отговор, че индивидът е на терапия и няма учредения за паника. След като фамилията настояло, индивидът бил откаран в Клиничния център в Ниш, където е открито, че има двустранна бронхопневмония, състоянето му се влошило, ден по-късно е подложен на респиратор и скоро по-късно умрял, а резултатите от тестванията посочили, че е положителен на ковид.
Въпреки напъните да бъдат предпазени най-възрастните хора, коронавирусът проникна в старческите домове, добавя " Курир " и отбелязва, че изключително тревожна е обстановката в Смедерево, където 27 души са положителни на ковид и шестима са умряли от 10 април до тази заран, и в Ниш, където 151 са положителни и двама души са умряли, още един е на респиратор и четирима са в сериозно положение.
Коронавирусът взема жертви в стаческите домове в цяла Европа. Силна паника провокираха случаите във Франция и Англия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР