Сърбите днес издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки

...
Сърбите днес издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки
Коментари Харесай

Сърбите издигнаха нови пътни барикади в Северно Косово на фона на нарастване на напрежението

Сърбите през днешния ден издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки интернационалните апели да отстранен издигнатите по-рано барикади, ден откакто Сърбия сложи въоръжените си сили покрай границата в най-висока степен на бойна подготвеност, съобщи Асошиейтед прес.

 

Новите барикади, направени от натоварени камиони, бяха построени през миналата нощ в Митровица - град в Северно Косово, разграничен сред косовските сърби и етническите албанци, които са болшинство в Косово като цяло.

 

За първи път от началото на почналата наскоро рецесия сърбите блокират улици в един от главните градове. Досега барикадите бяха поставяни на пътища, водещи към косовско-сръбската граница, отбелязва организацията.

 

Сръбският президент Александър Вучич съобщи нощес, че е наредил най-висока степен на подготвеност на армията, " с цел да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия ".

 

Той твърди, че Прищина се готви да " нападна " косовските сърби в северната част на страната и да отстрани със мощ няколко от пътните блокади, които сърбите построиха преди 18 дни, с цел да стачкуват против ареста на някогашни косовски сръбски служители на реда.

Косовски публични представители упрекнаха Вучич, че употребява държавните си медии, с цел да провокира проблеми и да предизвика произшествия, които да послужат като предлог за въоръжена интервенция в някогашната сръбска област, която разгласи самостоятелност през 2008 година

Петър Петкович, сръбски формален представител, отговарящ за контактите с косовските сърби, съобщи за държавната телевизия РТС, че бойната подготвеност на сръбските въоръжени сили е въведена, тъй като Косово е направило същото.

 

Той твърди, че тежковъоръжени косовски елементи желаят да нападат косовските сърби " с желанието да атакуван нашите дами, възрастни хора, деца, мъже ". " Нашите хора, които са на барикадите, просто пазят правото си да живеят ", посочи той.

 

Косово изиска от разположените там мироопазващи сили на НАТО да отстранен барикадите и загатна, че силите на Прищина ще го създадат, в случай че силите на КейФОР не реагират. Около 4000 мироопазващи сили на НАТО са ситуирани в Косово от войната през 1999 година, която приключи със загуба на контрола на Белград над територията.

 

Евентуална сръбска въоръжена интервенция в Косово евентуално ще докара до конфликт със силите на НАТО и би означавала още по-голяма ескалация на напрежението на Балканите, които към момента се възвръщат от кървавото раздробяване на Югославия през 1990-те години, отбелязва АП.

Напрежението сред Косово и Сърбия доближи своя връх през последния месец. Опитите на Запада за реализиране на съглашение посредством договаряния се провалиха, защото Сърбия отхвърля да признае държавността на Косово.

 

КейФОР и Европейският съюз приканиха Прищина и Белград да проявят въздържаност и да заобикалят провокации.

Косово остава евентуална точка на напрежение на Балканите години след войната в Косово през 1998-99 година, която приключи с намеса на НАТО, изтласкала сръбските войски от някогашната сръбска област.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР