Босненският съд потвърди обвиненията срещу босненския сръбски лидер Додик за неподчинение на висшия международен пратеник

...
САРАЕВО, Босна и Херцеговина (АП) — Съд в Босна съобщи
Коментари Харесай

САРАЕВО, Босна и Херцеговина (АП) — Съд в Босна съобщи в понеделник, че е потвърдил обвинителен акт срещу босненския сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик по обвинения в противопоставяне на висшия международен пратеник, който наблюдава мира в балканската страна.

Босненските прокурори повдигнаха обвиненията миналия месец, но обвинителният акт трябваше да бъде одобрен от съда, за да стане валиден. Ако бъде съден и осъден, Додик може да получи до пет години затвор.

Додик отхвърли обвиненията и се опита да ги представи като нападение срещу сръбската област в Босна, която се нарича Република Сръбска и включва около половината от страната с около 3,2 милиона души. Другата половина се управлява от босненските босненци, които са предимно мюсюлмани, и хървати.

Двете мини-държави на Босна бяха създадени с мирно споразумение от 1995 г., което сложи край на етническата касапница, в която загинаха повече от 100 000 души и милиони бяха разселени. Оттогава се запази нестабилен мир, но етническите разделения остават дълбоки, тъй като напрежението напоследък ескалира.

Додик непрекъснато призовава за отделяне на сръбския ентитет от останалата част от Босна, подкопавайки усилията на Запада за стабилност на Балканите . Той беше изправен пред санкции от САЩ и Великобритания за политиката си, но имаше подкрепата на Русия.

Москва също подкрепи отказа на Додик да признае правомощията на пратеника Кристиан Шмид, твърдейки, че той не е бил законно назначен за висша мироопазваща длъжност като ръководител на Службата на Върховния представител в Босна. Службата има правомощия да променя законите и да заменя служители, които подкопават мира.

Миналата седмица Додик заплаши да арестува и депортира Шмид, ако влезе в контролираните от сърбите региони на балканската държава. Поддръжниците на Додик също организираха протести в подкрепа на своя лидер.

Има опасения, че Русия може да се опита да предизвика проблеми на Балканите, за да отклони известно внимание от инвазията си в Украйна.

войната в Босна избухна през 1992 г., след като сърбите се разбунтуваха срещу независимостта на Босна от бивша Югославия и започнаха заграбване на земя, за да създадат своя собствена държава, която се стремяха да присъединят към съседна Сърбия.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР