Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във фейсбук страницата

...
Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във фейсбук страницата
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов изрази позиция във фейсбук страницата си по отношение на потребността от смяна на пенсионната система в частта понижаване изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със междинната дълготрайност на живот.

Веселинов напомня, че само Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване повдигна въпроса преди няколко месеца. Сега не сме част от предизборния спор, а всички партии мълчат.

Ще спрете ли да се замеряте с обещания за разточителен живот на пенсионерите и ще извършите ли поръчка за смяна на системата – понижаване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със междинната дълготрайност на живот (тоест намаляването ѝ), се обърна Искрен Веселинов към участващите в предизборната конкуренция на 2 април.

Cялата обява на Веселинов:

" Франция продължава да се тресе от митинги поради нарасналата от държавното управление на Макрон възраст за пенсиониране. От 62 я вършат на 64. В България тя постепенно пълзи към 65. Но във Франция междинната дълготрайност на живота е 80,7 години - респективно 77,1 за мъжете и 84,1 за дамите. Тоест едните ще вземат пенсия приблизително 13, а другите повече от 20 години.

В България междинната дълготрайност на живот е 74,3 - мъжете живеят 70,8 и биха живели като пенсионери едвам 5 години, а дамите 78,1 - надлежно 13. По-стряскащото е, че тази пенсионна промяна, прокарана в миналото от министър Калфин, почиваше на предпоставката, че междинната дълготрайност на живот ще продължи да нараства, достигайки европейската. На процедура от 2018-а тя пада. След постигане на пика от 76,1, слизаме през 2020 година на 75,5 и през 2021-ва на 74,3. Продължителността на живот при мъжете е паднала със стряскащите две години!

В същото време остава неуместното условие за 40 години застрахователен стаж. За да получаваш пенсия едвам 5 години!? Ако излезеш от университета на 25, нямаш право да останеш без работа даже една година! Какво да приказваме за стотиците хиляди жертви на в началото струпване на капитал, които работеха години без осигуровки... Сега те би трябвало да чакат до 67 и да вземат понижен размер пенсия едвам три години.

Системата е неуместна и би трябвало да се промени! Иначе напълно разумно хората ще продължат да крият осигуровки с оглед практическата неспособност да получат заслужен вход в нея и някаква естествена дълготрайност за използването ѝ.

Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване беше единствената партия, която повдигна въпроса преди няколко месеца. Сега не сме част от предизборния спор, а всички партии мълчат.

И малко преди деня за размисъл запитвам участниците в предизборната конкуренция: ще спрете ли да се замеряте с обещания за разточителен живот на пенсионерите и ще извършите ли поръчка за смяна на системата – понижаване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със междинната дълготрайност на живот (тоест намаляването ѝ)?

Защото не е значимо какъв брой огромна е сумата, в случай че на процедура не можеш да доживееш да я получиш. Но българите, за разлика от французите, не умеем да си търсим правата! "

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР