Съпредседателят на ПП Кирил Петков прогнозира, че преговорите между ГЕРБ

...
Съпредседателят на ПП Кирил Петков прогнозира, че преговорите между ГЕРБ
Коментари Харесай

Кирил Петков очаква джентълменско споразумение с ГЕРБ за спешната работа на парламента

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков предвижда, че договарянията сред ГЕРБ и обединението ще продължат най-рано до началото на идната седмица - до тогава Народното събрание няма да има определен ръководител.

Двете групи обаче се надяват да се схванат за обща незабавна законодателна стратегия за бъдещите два месеца, която да не допусне България да изгуби пари по Плана за възобновяване и резистентност или да бъде разграничена от Румъния за участието в Шенген.

" Дали има ръководител или не, не е толкоз значимо. Важно е дали имаме метод да продължим това, което започнахме да вършим. Дайте да забележим дали този модел на ротация има смисъл, а с цел да има смисъл, би трябвало да имаме единодушие за законодателната самодейност в този първи интервал на Народното събрание. Ще се работи през уикенда, без да се избере ръководител, и в случай че идната седмица има единодушие, ще има ротационен ръководител ", сподели Петков.

Той разказа като " джентълменско съглашение ", а не като публична процедура концепцията за промяна на ръководителите на Народното събрание и на Правната комисия на всеки 2 месеца с гласовете на ГЕРБ и Политическа партия.

Петков уточни, че ГЕРБ и Политическа партия са съвсем равни като тежест в 49 Народно заседание, а шерването на отговорността за законодателната активност " би дало друг облик " на работата в Народното събрание.

" Вчера се появи, че не можем да мислим в обичайните рамки - да мислим с дребни стъпки напред за равнопоставеност и целите на България да бъдат изведени напред. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Не мога да си показва по какъв начин ще изгубим милиарди по ПВУ или ще бъдем отделени от Шенген ", сподели той.

Кирил Петков удостовери, че в случай че ГЕРБ успее да сформира кабинет благодарение на други партии, може да разчита на 64-те гласа на ПП-ДБ за поддръжка на съвпадащите предпочитани закони.

Втората по величина мощ обаче няма да взе участие в кабинет с мандат на ГЕРБ, без значение дали се нарежда като " експертен ".

" Независимо какъв брой огромен специалист си, би трябвало политическа поддръжка - а тя идва с задължения към партията. Няма такова нещо като кабинет, който не е политически. Време е да спрем да приказваме с маркетингова терминология, а да си споделяме нещата както са - би трябвало да има кабинет, зад който стои политическа поддръжка. Всичко друго е мираж ", сподели той.

ПП-ДБ възнамеряват да предложат собствен състав на държавно управление, в случай че ГЕРБ не успее да събере болшинство и се стигне до втори мандат. Кандидатите им обаче още не са ясни.

Петков отхвърли спекулациите за вътрешни различия в обединението с Демократична България и назова " прочувствена първа реакция " апела на някогашния транспортен министър Николай Събев за оставка на Асен Василев и Даниел Лорер.

" С Асен Василев се познаваме от 15 години, ние сме едни от най-близките другари. Изпълнителният ни съвет е доста спплотен. Коалиционният ни съвет работи в цялостно единодушие. Не желаеме да мислим единствено като група, желаеме да чуваме разнообразни отзиви ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР